Vill skapa intim konsthall

i huvudet på

Vill skapa intim konsthall

För snart ett år sedan öppnade Mindepartementet – en ny scen för fotokonst i Stockholm. Grundaren Estelle af Malmborg berättar om sin vision.

Estelle af Malmborg har arbetat som intendent för samtidskonst och fotografi på Stockholms Auktionsverk och som curator och producent på Kulturhuset i samma stad. Hennes konst­intresse väcktes i unga år av den klassiska konsten, för att sedan flyttas till den samtida. Nu är det fotografin som tar upp hennes engagemang och tid och i våras öppnade hon, tillsammans med Anna Eriksson, Mindepartementet Art & Photography. Fokus ligger på fotografi men här ska alla typer av verk som handlar om ”bild och seende” få synas.

Mindepartementet, vars namn kommer av att man här i slutet på 1800-talet började tillverka minor, ligger mitt i museiklustret på Skeppsholmen med utsikt över vattnet. Den låga gula byggnaden har ett spännande och lite oslipat inre. Buktande väggar, oväntade vinklar, flera mindre rum som följer på varandra i en vindlande bana präglar lokalerna.
– Vi hade först en mindre del av lokalen, och när jag ringde fastighetsägaren för att säga att vi på sikt är intresserade av att ta hela skulle de precis lägga ut den på marknaden. Så det var bara att slå till, även om det blev lite tidigare än vi tänkt oss, säger Estelle af Malmborg.
Här kommer man att ställa ut fotografi från alla världens hörn, och fokus kommer att ligga på det internationella. Trots detta har ett rum vigts åt en av Sveriges främsta inom fotografisk konst – ­Christer Strömholm. Här ska man med olika installationer utforska hans konstnärskap i relation till samtiden och till andra konstnärer. På Mindepar­tementet vill man arbeta gränsöverskridande.
– Det är ju ett sådant ord som alla använder men vad vi menar är att vi intresserar oss för den fotografiska bilden ur olika perspektiv, förklarar Estelle av Malmborg.
På Mindepartementet vill man exempelvis använda sig av mat och kulinarisk tradition för att utforska konsten och fotografin.
– Vi tittar bland annat på matens roll i konsthistorien. Här samarbetar vi med Charlotte Birnbaum som på olika sätt arbetar med mötet mellan mat och konst. I Sverige har vi varit lite rädda för det där. Man vill inte blanda ihop saker av rädsla för att framstå som oseriös. Men Charlotte har till exempel haft ett samtal om kopplingen mellan det söta och barocken och kommer att ha fler evenemang på temat konsten kopplad till maten under olika tidsperioder, fortsätter hon.

Mindepartementet vill vara en intim institution och Estelle af Malmborg inspireras framför allt av mindre konsthallar i de europeiska stor­städerna.
– Le Bal i Paris är ett exempel. Jag går alltid dit när jag är i Paris, ibland utan att veta vad de visar, för jag vet att det alltid finns något jag verkligen uppskattar där, berättar hon.
De planerar att vara ett komplement, snarare än en konkurrent, till Fotografiska som ligger på andra sidan vattnet.
– Innan vi öppnade frågade många om vi skulle konkurrera med Fotografiska, men sedan har folk slutat fråga det. Det blir uppenbart att vi gör något annat. Vi vill vara personligare, mindre, med mer fokus på innehåll och en plats dit konstnärerna själva vill komma. Vi vill inte konkurrera med andra institutioner, utan samarbetar gärna, säger Estelle af Malmborg.

Estelle af Malmborg

Yrke: Konstnärlig chef.
Aktuell med: Mindepartementet Art and Photography.
Inspireras av: Konst och litteratur.
Viktigast när jag arbetar: Kvalitet och kreativitet.
Kulörvalet: Oändlighet. Jag har använt den i en hel utställning en gång och det blev en fantastisk känsla i rummet.

TEXT: HEDVIG ANDERSSON FOTO: EMIL FAGANDER/MINDEPARTEMENTET

Tikkurila Sverige AB ansvarar inte för kommentarerna nedan, den som skriver en kommentar är själv ansvarig för sin kommentar.