5 sätt att gå ifrån de vita väggarna

Gästbloggare

5 sätt att gå ifrån de vita väggarna

Att vitt inte kan bli fel stämmer kanske. Men vågar du välja en annan kulör kan du få långt snyggare effekter. Maria Soxbo hjälper dig att våga vägra vitt – och välja rätt kulör.

Grundfärger 2.0

Rött! Grönt! Blått! I teorin känns det kanske lite väl magstarkt att ge sig på våra allra mest grundläggande kulörer. Men det räcker med att tweaka dem bara en liten aning och sedan kombinera dem med varandra, så blir resultatet så här läckert. Smutsa till, ljusa upp, svärta ner och dina blå, röda och gröna kulörer blir plötsligt både sofistikerade och eleganta.

Foto: Realdania By & Byg

Utsuddade gränser

Oavsett vilken kulör du väljer så händer det något när man struntar i att skapa kontraster. Blanda snarlika nyanser av samma kulör och måla med olika strukturer. Låt alla rummen flyta in i varandra och låt skuggspel och ljusinsläpp åstadkomma lite bonusvariationer i rummet. Snyggt som attan – och dessutom får ditt hem en naturlig röd (eller i det här fallet rosa) tråd.

Foto: Michael Sinclair

Drama

Om du ändå ska våga vägra vitt kan du lika gärna gå all-in åt andra hållet, eller hur? Den mörka trenden håller i sig, och visst blir det en fascinerande dramatik i rum med mörka kulörer på väggarna? Som bonus kommer lyxiga material som siden och sammet än mer till sin rätt, och varje lampa blir som ett smycke mot den mörka bakgrunden.

Foto: Ochre.net, Magic-circus.fr

Nästan-vitt

Om du tvekar att släppa in starka eller mörka kulörer i hemmet behöver du ändå inte återvända till den vita färgburken. Med bara en svag kulör på väggarna blir rummet helt annorlunda än om det hade målas vitt. En hint av rosa, grönt eller blått passar perfekt till vårpastellerna, och annars finns alltid beige (”det nya grå” som vi numera kallar den) att ta till för att skapa lite mer värme i rummet.

Foto: Anders Bergstedt/Entrance, H&M, Mark Merckx

Extra allt

Eller så tänker du att det faktiskt bara är färg och att det går att måla över när man tröttnar. För vore det inte lite festligt att bo i ett riktigt färgsprakande hem en period? Halsbrytande kontraster, oväntade kombinationer och lekfulla nyansval –vips är ditt hem en riktig humörhöjare.

Foto: Steve Herab, Marcus Gaab

Maria Soxbo är frilansjournalist och -redaktör inom inredning, design och mode. Hon driver inrednings- och designbloggen Husligheter.

Tikkurila Sverige AB ansvarar inte för kommentarerna nedan, den som skriver en kommentar är själv ansvarig för sin kommentar.