Vackrare uterum med lasyr

lasyr

Vackrare uterum med lasyr

Inred i naturens egna kulörer – lasera utemöbler.

Med lasyr kan du ge möblerna i uterummet en vacker kulör som ligger nära naturens egen färgskala. Samtidigt får träets naturliga karaktär framträda och sätta sin prägel på uterummets inredning. Lasyr är dessutom vattenavvisande och skyddar mot sprickor, grånad, rötsvamp och mögel.

lasera utemöbler

Bord laserat i kulören Hassel från Alcro Terrass.

Lasera utemöbler

Ha omgivningens kulörer, som fasad, terrass och övrig inredning, i åtanke när du väljer lasyr till dina utemöbler. Det är väldigt svårt, för att inte säga omöjligt, att hitta en exakt motsvarighet till en målarfärg bland lasyrerna. Försök istället att skapa en behaglig och genomtänk kontrast – och komplettera med textilier och annan inredning.

Den mustiga Svartek låter inredningen stå i fokus.

Tänk på att trä är ett levande material och att slutresultatet påverkas av träets ursprungliga kulör och skick. Kulörerna i färgkartan visar resultatet på nytt, obehandlat trä. Provmåla gärna på en liknande yta för att hitta rätt kulör för dina utemöbler innan du sätter igång. Vänta en säsong innan du laserar tryckimpregnerat trä.

Lasera rätt – 3 enkla steg

Förarbete. Förberedelserna är avgörande för slutresultatet. Avlägsna damm och annan smuts från utemöblerna. Förbehandla med System Grundolja. Var extra noggrann med panelskarvar och ändträ så får du ett bra skydd mot rötsvamp, blånad och mögel.

Lasera. Stryk bräda för bräda, och lasera hela ytan vid samma tillfälle, för ett jämnt resultat utan överlappning. Lasyren ska tränga in ordentligt i träet. Stryk ytan två gånger. Tänk på att resultatet blir mörkare med fler strykningar.

Att tänka på. Lasera inte när det finns risk för regn och dagg inom 4-6 timmar. Träet ska ha en fuktkvot under 16 procent, en mätare finns hos din färghandlare. För att fräscha upp en tidigare laserade utemöbler som bleknat behövs ofta bara en strykning.

Blekgrå Asp blir en vacker fond för sommarens egna kulörer.

Tjärsvart för sofistikerade sommarmiddagar utomhus.

De sex kulörerna i färgkartan för Terrass är framtagna för att anknyta till olika träslag och till behandlingar med tjära – se färgkartan här Vill du lasera fasaden? Läs om det här.

Foto: Emelie Otterbeck.

Tikkurila Sverige AB ansvarar inte för kommentarerna nedan, den som skriver en kommentar är själv ansvarig för sin kommentar.