Vackrare med tiden

Vackrare med tiden

Formgivaren Stina Sandwall ser bredare färgskalor som bildar en vacker helhet. Hållbarhet fortsätter vara ett viktigt inslag i både skapar- och tillverkningsprocessen

Vi påverkas av influenser runt omkring oss och just nu dominerar den ekonomiska och miljömässiga oron våra intryck. Det innebär att vi vänder oss mot lugnet och tryggheten och att trenderna följer efter.

– Intresset för hållbarhet har blivit en viktig del i tillverkningsprocessen. Många formgivare jobbar med skinndetaljer, koppar och andra material som håller och som får vackrare patina med tiden, säger Stina Sandwall.

Pastellerna stannar hos oss ett tag till, gärna med sotiga inslag och i kombination med grågröna bastoner. Stina Sandwall säger att hon själv är lite feg i sina kulörval.

– Jag gillar bastoner som ter sig fint med olika typer av träslag, sten och i kombination med starkare kulörer, till exempel Alcros sommarregn. Jag tror att vi kommer att få se fler fina och rätt breda färgskalor med svart, grått, gråblått och grågröna toner ihop med pasteller. Kanske kommer färgerna att bli mer mättade. Det kommer också fler blåa toner.

Det är okej att gå sin egen väg, att kombinera olika material, blanda rent trä, målat och metall. Stina ser en favorit i ljus ask och betsad ask i fina kulörskalor. Utemiljön och uterummen blir allt viktigare för oss och därför tror Stina på en utveckling av möbler som kan placeras i trädgården och inomhus.

– Att gå våren till mötes är en stor inspiration.

Stina ritar möbler på uppdrag av bland annat Asplunds, Snickarper, Voice, Smd Design, SnickarLaget och Lundbergs Möbler. Senast vann hon Elle Interiörs pris för Årets utemöbler med bänken Ella (bilden). Hon inspireras av dialogen med andra människor och hur det påverkar hennes sätt att se på saker.

Alcro_trendspaning_stina_sandwall

Att på fabrik få följa framtagningen av en prototyp av en ny produkt och föra en dialog om färgval, materialval och konstruktion är väldigt inspirerande. Jag tycker om att jobba brett, med olika material och med breda färgskalor.  Det bidrar till en vacker helhet.

Stina Sandwall
Formgivare, har bland annat vunnit Elle Interiörs designpris för Årets utemöbel 2013.

Tikkurila Sverige AB ansvarar inte för kommentarerna nedan, den som skriver en kommentar är själv ansvarig för sin kommentar.