Vackra färger för huset

Vackra färger för huset

Nu är det hög tid att måla om huset. Alcro har tagit fram fem nya färgkartor som guidar dig till rätt kulör. Detta är den tredje och avslutande delen i Alcro trends artikelserie om att tänka på helheten

De nya färgkartorna för trähus erbjuder en rad valmöjligheter. Kartorna är indelade i röda och rosa, gula, bruna och beige, gröna och blå samt vita, grå och svarta kulörer. Samtliga är speciellt utvalda för att passa svensk arkitektur, färgsättningstradition och natur.
– Generellt kan man säga att vi har valt ut kulörer som passar i de flesta sammanhang i svenska miljöer. Grundtanken är att du ska känna dig trygg med att det blir rätt om du väljer någon av de här kulörerna, säger Karin Fridell Anter, arkitekt och docent som tillsammans med Alcro har tagit fram fem nya färgkartor för trähus.

alcro_helheten_5

Svart och brunt är ovanligt och passar oftast bäst på moderna hus, med trappan målad i samma kulör som fasaden skapas ett enhetligt intryck. Foto: Anders Roth.

alcro_helheten_6

Alla detaljer är viktiga på ett hus. Ju mer kontrast mellan de olika delarna desto mer framhävs detaljerna och vice versa. På altanen: Kruka, pall, stol, skärbräda, karaff, glas samt kopp och fat från HAY, zinkkruka, växter samt vattenspruta i mässing från Christoffers Blommor, cylindervas Ikea, marmorbord Magis, linnekudde från Merci, pläd Nordiska Galleriet, sidenkuddar från H&M Home. Foto: Andrea Turander.

Gemensamt för alla kulörer är att de utgår ifrån naturens kulörer för att inte sticka ut.
– Den svenska naturen är inte heller så färgstark, om man bortser från detaljer som exempelvis rönnbär, vissa blommor och höstlövens försvinnande vackra prakt. Men skulle man använda dessa naturens accentkulörer på en hel fasad så skulle det bli alldeles för mycket. Däremot kan man använda en starkare kulör på detaljer som foder, dörrar och spröjs. Vissa kulörer i de nya färgkartorna är markerade som just accenter för att göra det enkelt.

 

alcro_helheten_7

Färgkartor
Nu finns Alcros fem nya färgkartor för trähus i butik. Kartorna med hela 104 kulörer är indelade i röda och rosa, gula, bruna och beige, gröna och blå samt vita, grå och svarta. Samtliga kulörer är framtagna för att passa svenska hus, färgsättningstradition och natur. Här hittar du fasadkulörerna för trähus.

Måla huset med Alcro Bestå
Ett fasadsystem i tre delar som effektivt står emot fukt, UV-ljus och påväxt. Impregneringsolja skyddar mot röta och blånad, grundfärgen hindrar fukt från att tränga in i panelens ytved och ger bästa möjliga fäste åt täckfärgen som i sin tur ser till att fasaden håller kulör och glans under lång tid. Här kan du läsa mer om Alcro Bestå.

Chatta direkt med Alcros färgexperter om du har frågor kring husmålning.

Karin Fridell Anter
Karin Fridell Anter är utbildad arkitekt SAR/MSA och docent med inriktning på färg och arkitektur. Hon har gett ut ett flertal böcker, deltagit i en rad olika forskningsprojekt och undervisat vid flera högskolor och universitet. I dag är hon verksam inom konsultföretaget Explicator AB.

TEXT: PETRA ALEXANDER

Tikkurila Sverige AB ansvarar inte för kommentarerna nedan, den som skriver en kommentar är själv ansvarig för sin kommentar.