Uttrycksfullt med färg

Uttrycksfullt med färg

Rosa är kulören man kan måla om och om igen i ett hem. Det tycker Alex Lundgren med familj, som målat sina väggar i olika rosa nyanser under åren. Hon menar att kulörerna ofta ger uttryck för de personer som bor där, men viktigast är det såklart att det ska kännas härligt att bo i.

Rosa vardagsrum med Alcros Old Rose. Till vänster skymtar sonens kryp in, i Alcros Mellow Yellow. Foto: Lina Östling

När Alex och maken Björn köpte lägenheten för fyra år sedan blev de med ett ”dödsbo med enorm potential” Som tur var, är Alex AD, med gott öga för färg och form, och Björn är både snickare och projektledare inom byggbranschen.

– Det var extremt omysigt och mörkt här, berättar Alex och förklarar hur tankarna gick när renoveringen drog igång.

– Vi kom från en liten, men väldigt social lägenhet. Vi kunde ha middagar för 16 personer på den lilla ytan. I nya lägenheten ville vi behålla den känslan och skapa ett skönt utrymme för matlagning och stora middagar.

Björn, Alex och Sickan gillar att hänga i sitt öppna kök, målat i Alcros Rosé. Kulören är en fin kontrast mot sovrummet bakom, målat i Sotare. Foto: Lina Östling

Väggen mellan vardagsrummet och köket togs ner och familjen valde att måla med två olika rosa nyanser, Rosé i kök och Old Rose i vardagsrum. Foto: Lina Östling

Sagt och gjort. Väggen mellan vardagsrummet och köket togs ner och de sociala ytorna fick fritt flöde.

– Vi bryr oss mest om de ytor där man hänger tillsammans, säger Alex och berättar att de ville skapa sig ett anti-vitt hem, att bilder i till exempel inredningstidningar, som visar upp den skandinaviska cleana stilen är inspirerande, men inget hon själv vill bo i.

– Jag kan gilla estetiken i den stilen, men för mig handlar det mer om att det inte är jag. Jag tror att uttrycket i ens egna hem speglar vilka vi är som bor här. Jag känner mig inte helt bekväm i ett vitt hem, kanske för att jag är en mer livlig och lite stökig som person. Därför trivs jag bättre med färg.

Köket inrymmer matplats och köksö. Socialt, trevligt och som gjort för umgänge. Foto: Lina Östling

Fint giftermål mellan rummen och de rosa kulörerna. Trevlig idé att låta ett gammalt medicinskåp bli ett vitrinskåp. Foto: Lina Östling

Att de ville ha ett rosa vardagsrum visste de tidigt. Rummet har dessutom fått sig en ommålning under våren.

– Vi trivs så bra med rosa så vi valde att köra vidare på det, men i en annan nyans med Old Rose, säger Alex.

I vardagsrummet har även fönsternischerna målats in i Old Rose. Sovrummet är mörkt och mysigt med Alcros Sotare. Mässingsdetaljer återkommer och binder ihop rummen. Foto: Lina Östling

I övriga rum valdes kulörer som harmonierar med rosa. Sovrummet ville de ha mörkt och mysigt.

– Den känslan man får av en mörk kulör i ett sovrum…, säger Alex fundersamt och fortsätter:

– Det är ju tusen gånger mysigare med mörka väggar. Jag undrar varför man inte alltid har mörka sovrum?

Familjen sover gott i det mörka sovrummet. En mörk vägg kan också få konsten att lyfta. Foto: Lina Östling

När sonen Sickan var två år började det bli dags för honom att få ett eget kryp-in. Och vardagsrummet är stort nog för att delas av.

– Vi ville behålla ljusinsläppet in till Sickans rum och fortfarande ha den integrerade känslan. Så vi valde att göra en glasvägg istället för en vanlig vägg mellan rummen. Nu har vi kontakt med varandra fast han är i sitt rum.

Vardagsrummet var stort nog att delas av så Sickan fick ett eget kryp in. Dessutom blir det ett underbart kulörmöte mellan Old Rose och Mellow Yellow. Foto: Lina Östling

Kulörerna som valdes för Sickans rum skulle även de vara mysiga och harmonisera, men ändå kontrastera mot övriga. Till väggen valdes Alcros gula Mellow Yellow.

– Den är toppen, både stark och mjuk, säger Alex.

Gula väggar i Sickans rum, med pysselhörna i ljust trä. Till höger hans sovhörna som Björn har byggt. Foto: Lina Östling

Till sovhörnan valdes att måla lite mörkare med varmbruna Torv.

– Jag kände att man inte älskade att sova i gult, skrattar Alex och säger att det känns som om Sickan flyttat in i en Banana skid.

Familjen, som inte gillar när det är cleant och vitt, har landat helt rätt med både färgsättning och inredning. Här är det både uttrycksfullt och mysigt, livfullt men ändå lugnt.

– Jag älskar färg. Rummen blir något helt annat när de är målade. Sen får det gärna vara lite omatchat i övrigt, vi gillar att bo i det.

Text och styling: Jill Windahl

Tikkurila Sverige AB ansvarar inte för kommentarerna nedan, den som skriver en kommentar är själv ansvarig för sin kommentar.