Urban oas

Urban oas

Alcro_urban_oas_3

Att lägenheten ligger i markplan är ett enormt plus. Från köket springer både barnen och familjen enkelt ut i den lilla trädgården inåt gården. Trots stans slammer runt knuten råder här ett fridfullt lugn. Planket går i Alcros Monsun. Stolen är målad med snickerifärg respektive Mekanlack i Kärlek och Lucky Green.

På visningen lyckades familjen Öjdahl se bortom de trista materialen och dåliga lösningarna och skönja drömboendet. Med smarta ombyggnationer och snygga kulörval står nu lägenheten varsamt nyrenoverad.

Det är som att kliva in i ett radhus, fast vi befinner oss mitt i Stockholm, närmare bestämt på Sigtunagatan i Vasastan. Lägenheter som denna växer inte på träd, och det var precis så Anna och Mattias Öjdahl kände när de såg den för första gången. Många hade kanske skrämts av den enorma, nästan oöverstigliga, renoveringen som kom med köpet, men för dem kändes det snarare som en lustfylld utmaning. Anna skrattar lite åt sig själv när hon berättar att hon är lite besatt av planritningar.
– När jag hittade lägenheten på Hemnet, tog jag in planskissen i layoutprogrammet InDesign, och började helt enkelt rita om den. Jag tog bort alla linjer utom de bärande väggarna och började stuva om i planritningen. Då såg jag vilka möjligheter som faktiskt fanns, förklarar hon.

Alcro_urban_oas_4

Bild till vänster: Den lummiga uteplatsen är en ovanlig oas i en storstad och utnyttjas flitigt. Bild till höger: Köket, som ser helt platsbyggt ut, utgörs av stommar från Ikea. Luckorna beställdes grundmålade från Picky Living. Anna och Mathias målade själva luckorna i Alcros Alpaca.

Det har nu gått många månader sedan första ”spadtaget” och nu är hela lägenheten klar.
– Det känns underbart att vi har landat. För det är klart att det även för oss var lite ångestframkallande när vi insåg hur mycket jobb det var med lägenheten. Men det var ändå inget som skrämde oss. Jag tror vi är bra på att fokusera på möjligheterna som kommer med en renovering.

Lägenheten är i två plan, om 67 kvadratmeter per våning. Markplan rymmer hall, matrum, sovrummen, ett badrum och köket där man går ut till uteplatsen. Anna berättar att hon besökte innergården dagarna före visningen och att hon redan då fascinerades av att det kunde vara så tyst, det enda som hördes var fåglarnas kvitter.
– Jag blev kär i läget, de var en speciell känsla som infann sig, och dessutom blommade både rododendron och syren. Jag ringde Mathias direkt, så han fick komma och uppleva det själv. När väl visningen var, föddes så många härliga idéer trots att själva lägenheten var i förfärligt skick.

Alcro_urban_oas_5

Färginspirationen kommer från naturen, med vackra inslag av grönt.

Rött tegel på bottenvåningen, sänkt tak, mörka bjälkar, korkmattor, gipsskivor med element, som dolde originaldetaljer som panel och speglar. Det var bara en bråkdel av allt som skymde denna sekelskiftesskatt och man måste nog säga att det är en styrka att kunna se bortom det.
– Det finns många fina detaljer som vi bevarat eller byggt fram. När vi flyttade trappan som går ner till undervåningen, hittade vi gamla valv inbyggda i taket. Dessa tog vi fram och nu är det nästan fyra meter i takhöjd där nere. Det gör att man inte känner sig instängd. Vi byggde in fönster i taket, som alltså blir i golvet i matrummet och då fick vi ändå kontakt med övervåningen.

Undervåningen rymmer, utöver ett TV-rum, ett gästrum, tvättstuga, badrum med bastu och en stor dos förvaring. Här finns både vanlig-, sten- och tegelvägg, alla målade i matt vitt väggfärg. Tack vare variationen i materialen känns väggarna livfulla. Och framförallt enormt snygga. Golvet är färgsatt med vit pigmenterad olja. Inredningen går i naturfärger.
– Vi valde en matt vit färg på väggarna här, främst för att det inte finns något naturligt ljus. Badrummet målades med vit våtrumsfärg. Vi frågade faktiskt Oscar var han trivdes bäst och han svarade att han älskar undervåningen för att det är så stort. Här kan han härja runt.

Alcro_urban_oas_2

Bild till vänster: Väggarna är målade i kulören Gotland, bruten i Alcros helmatta Pashmina, vilken gifter sig fint med den helvita bröstpanelen. Bild till höger: Väggarna i källaren är av sten och målades vita. De vackra medicinflaskorna är arvegods.

Anna förklarar att de rör sig olika i lägenheten beroende på vilken dag det är. På vardagarna är det övervåningen, med köket och sovrummen, medan helgerna lockar till mys och bad med bastu på undervåningen. Tvättstugan, vilken i sig känns ovanlig för en lägenhet, har målats med vit våtrumsfärg.
– I undervåningen har vi skapat utrymmen som man i vanliga fall måste flytta till ett hus för att få. Här har vi stora förråd, skafferi, städskåp och bastu. Vi fick så mycket mer plats när vi flyttade trappan och det blev makalöst bra.

Alcro_urban_oas_1

Bild till vänster: Väggarna i källaren målades vita, för att det här inte finns något naturligt ljus. I och med att väggarna är av sten blir resultatet ändå livfullt. Färgskalan i rummet hålls ganska lugn med vitt och grått som basfärger och grönt som accent. Till höger: Anna och Elis.

ANNA ÖJDAHL
Här bor: Anna Öjdahl med maken Mathias och barnen Oscar 5 och Elis 1,5 år.
Var: I en sekelskifteslägenhet i två plan i Vasastan, Stockholm
Gör: AD på Oriflame

Läs mer om familjen Öjdahls lägenhetsrenovering i Alcro Trend 1-2015. Prenumerera gratis här.

AV: JILL WINDAHL, THÉRESE LARSSON FOTO: ANDREA TURANDER

 

 

 

Tikkurila Sverige AB ansvarar inte för kommentarerna nedan, den som skriver en kommentar är själv ansvarig för sin kommentar.