Trygga miljöer

Trygga miljöer

En trend som hunnit vara med ett tag är den engelska stilen med ursprung i det industriella 1850-1900-talet.

Alcro_trend_0113_Anna_tips_1

Børge Mogensen Spanish Chair, finns att köpa på Danish Design Store. Anna Karlström Yumul, art director på Efva Attling i New York.

– Det är det här genuina med gamla oljemålningar och tunga träslag, jaktkänsla med hjortkronor och uppstoppade fåglar på väggarna. Det är slitet, ombonat och hemtrevligt. Trots att den pågått ganska länge håller den än, menar Anna Karlström Yumul, art director på Efva Attling i New York.

Det som nu kommer mer och mer är de grafiska indianmönstrena med sina starka, jordnära färger. Gärna i tyger, mattor och kuddar. Kaktusplantan tillsammans med stora krukor och keramikkärl står för inspirationen. Det blandat med någon slags surfkänsla, känns mest aktuell, tycker hon.
– Nu tror jag man vill långt bort från det cleana, moderna och hårt vita som varit. Långt bort ifrån plast. Material som känns behagliga nu är korg, keramik och trä. Träet ska vara obehandlat och naturligt. Den naturliga känslan kommer tillbaka allt mer.

Alcro_trend_0113_Anna_tips

Den gammeldags engelska stilen består, senapsgul är accentfärgen och indianmönster kommer starkt, tror Anna.

Den färg som står ut mest är den senapsgula. Tillsammans med indigoblå och aprikosrosa toner med matt, kritaaktig känsla kompletterar de jordnära färgerna.
– Använd den gula färgen i accenter, till exempel på en stol, en gryta, eller i taket! Det är supersnyggt med en gul detalj till en mörkgrå vägg. Känslan är New Mexico blandat med Kalifornien.

Kulörer: Saffran och Oändlighet.

Kulörer: Saffran och Oändlighet.

Anna Karlström Yumul letar också gärna inspiration på MoMA, the Museum of Modern Art. Under sina år som modell insåg hon att de som reser mycket mellan många städer tar med sig trender globalt.
– Konst, mode och inredning har alla samma trend och känsla i grunden. Det blir liksom en atmosfär som går igenom i alla forum. En modevisning för hösten 2013 är vad MoMA är nu.

Tikkurila Sverige AB ansvarar inte för kommentarerna nedan, den som skriver en kommentar är själv ansvarig för sin kommentar.