Trendstefan hoppas att färg och pensel blir årets julklapp

Trendstefan hoppas att färg och pensel blir årets julklapp

Trendspanaren Stefan Nilsson spår tre trender för julen 2018. Den klassiska rödgröna med historiska referenser, den gröna eko-trenden, där granen gärna får vara naturlig och oklädd, och den humoristiska, där vi ser regnbågsfärgade granar med lamadjuret som julkula. Men mest hoppas han att färgburken och penseln blir årets julklapp.

Trendstefan hoppas att pensel och färgburk blir årets julklapp

Trendstefan berättar att en av de tre trenderna för julen är den traditionella rödgröna. Han hoppas att pensel och färgburk blir årets julklapp. Kulör: Gamla Brogatan Foto: Lina Östling

Ser du fram emot julen?

– Ja verkligen! Jag ser fram emot julen, vi är kompisar!

Vilka trender inom färg, form och dekorationer ser du inför julen 2018?

– Till att börja med så ser vi att själva julen har förändrats en hel del de senaste 10 åren. Julen har gått från att ha varit en ganska kravfyllt högtid till att man nu får göra lite som man vill. Det finns en experimentslust som jag gillar. Allt ifrån nya smaker på glöggar, annorlunda julgranskulor och nya varianter på tomteskummet. När det kommer till trender ser jag tre olika för julen 2018. Den första kallar jag den historiska julen med slottslika och gamla, historiska referenser som fyller granen. Man kan också se den som den klassiska röd-gröna, skandinaviska julen.

– Den andra trenden är den gröna trenden. Varje år besöker jag världens största julmässa i Tyskland. Och varje år är den en unik kulör som är årets julfärg. I år är det definitivt grönt. Det är också den stora miljö- och ekotrenden. Och då innebär det att granen kan vara helt naturlig, alltså oklädd. 

– Den tredje och sista jultrenden är den färgglada och humoristiska trenden. Julkulorna går i retrostil, man experimenterar. Du får säkert se spiderman som julkula. Årets julkula är förresten en lama! Regnbågsfärgad gran är helt rätt, jag menar vem vill inte ha en gran som är lila nedtill, sedan rosa, gul, grön och så vidare, som en regnbåge?

Varför hoppas du att färgburk och pensel blir årets julklapp?

– Undersökningar visar att fler människor känner ångest för att vi spenderar så mycket pengar på julklappar. Det finns en antikonsumtionstrend och återbrukstankar, som är bra och kul. Det innebär att vi istället kan hitta julklappar i våra förråd och vindar, som vi kan göra om och ge nytt liv. Saker får en personlig prägel och någon blir glad. 

Vad önskar du dig själv till jul?

– En flanellskjorta! Och den får gärna vara second hand.

Text & styling: Jill Windahl

Tikkurila Sverige AB ansvarar inte för kommentarerna nedan, den som skriver en kommentar är själv ansvarig för sin kommentar.