Trend-Stefan spanar från Formex

Trend-Stefan spanar från Formex

Influenser som 1970-talet och hedonism siade Stefan Nilsson om tidigare i år. Hur märks dessa trender på vårens Formex?

Trendexperten Stefan Nilsson var såklart på plats och vi bad honom förklara trenderna han berättade om på Stora Trenddagen för några veckor sedan lite närmare, samt visa hur de gestaltar sig på mässan.

Trendexpert Stefan Nilsson

Trendexperten Stefan Nilsson på Formex.

– Hedonism är det största vi ser just nu. Man vill inte hålla tillbaka, man vill kunna vältra sig i det man tycker om: färger, mat, musik och så vidare. Om det är smakfullt eller ej spelar ingen roll.

– Den typiska ”hedonistiska konsumenten” är någon som har ett färgstarkt och brokigt hem, någon som inte sparar på krutet. Sammet, brokad, fjädrar!

Hedonismtrenden

Blänkande och blommiga sammetsdetaljer – helrätt i år.

– Men eftersom vi är lite försiktiga av oss i Sverige så tror jag att denna trend mest kommer att märkas i försäljningen av till exempel storblommiga mönster på textilier eller större mässingsföremål. Tänk designern Jonathan Adler och du förstår stilen, säger Stefan Nilsson.Kulörmässigt är det som vi tidigare berättat blått, och i viss mån grönt, som gäller framöver.

Det gröna ses framför allt i glas. Överallt i montrarna syns det grönfärgade glaset – i dricksglas, i ljuslyktor, i amplar.

– Blått och grönt är signaler för det vuxna och mogna, säger Stefan Nilsson. En längtan efter balans till det naiva och barnsliga vi sett ganska länge med pasteller i inredningen.

Paradisverkstan

Rosa och grå ljuslyktor från Paradisverkstan.

– Å andra sidan kommer nu två nyckelkulörer för året: grått och rosa, i alla nyanser. Rosa är drömmarnas färg och symboliserar eskapism, helt enkelt en motreaktion mot det blå och trygga.

Vid sidan av skapa själv-trenden finns det strikta grafiska i inredning och måleri. Skarpt, stilrent och exklusivt ska det vara.

– Våra hem får nu gärna se dyra ut, förklarar Stefan Nilsson.

Tikkurila Sverige AB ansvarar inte för kommentarerna nedan, den som skriver en kommentar är själv ansvarig för sin kommentar.