trendspaning

Tre trender från möbelmässan i Milano

Tre kulörpaletter dominerade möbelmässan i Milano. Stylisten Tina Hellberg rapporterar.

Utställning av Dimore Studio.

Utställningen Circolo reduci e combattenti av den milanesiska designduon Dimore Studio. Foto av Paola Pansini.

Aqua
Den turkosa, ljusblå, havsblå och mintgröna paletten sågs på många olika ställen och i olika skepnader under designveckan. Som tyg, golv, kakel, i möbelmaterial och väggfärg. Den ger både en trygg och skön känsla av något bekant men också något helt nytt som i ytor av lavasten med keramik.

Designduon Britt Moran och Emiliano Salci från Dimorestudio lanserade nya möbler och tyger för utomhusbruk i utställningen Circolo reduci e combattenti  där man fick känslan av att vara på ett stiligt skepp från svunna tider men ändå på väg in i framtiden. En mix av färger i den blågröna skalan med svart och rosa som accenter.

Aesop, Milano.

Milanos nya Aesop-butik av Dimore Studio. Foto av Paola Pansini.

Milanos nya Aesopbutik med inredning av Dimorestudio med vacker kaklad interiör i en matt turkos nyans.

Möbler från Marta Sala Éditions av arkitekterna Claudio Lazzarini och Carl Pickering

Marta Sala Éditions visade möbler skapade av arkitekterna Claudio Lazzarini och Carl Pickering. Svenska textiltillverkarna Kinasand visade ett slags vinddrakar i en luftig och poetisk installation.

(Tv) Marta Sala Éditions visade möbler skapade av arkitekterna Claudio Lazzarini och Carl Pickering. Marta Sala själv berättade att möblerna ska vara ”väl uttänkta, välgjorda med stark identitet framtagna av ett behov för en särskild plats för en särskild kund”. De tillverkas sedan i små serier och endast efter beställning så att kunden kan välja tyger och vissa färger. Här syns en vikskärm, fåtöljer och matta.

(Th) Svenska textiltillverkarna Kinnasand lanserade Kinnasand LAB, ett samarbete med Studio Wieki Somers som skapat ett slags vinddrakar i en luftig och poetisk installation i Kinnasands showroom.

Möbler på Milanomässan.

Väggdekoration i glaserad lavasten av Emmanuel Babled. Vitras monter präglades av blå och turkosa toner.

(Tv) I Palazzo Litta fann jag detta intressanta projekt av formgivaren Emmanuel Babled för egna företaget Babled design. Det är en väggdekoration i glaserad lavasten i samarbete med Made a Mano på Sicilien. Stolen i marmor är framtagen i ett samarbete med Torart i Carrara som gör digitaliserad marmorskulptering.

(Th) I Vitras monter fanns som vanligt mängder med inspiration, exempelvis detta rum med turkost golv, blå möbler, blå accenter och en ljusgrålila vägg.

Coffetable Lok för My Home Collection av Elena Salmistraro.

Jordfärger och mättade pasteller
En slags himmelsblå, mintgrönt, rosa och andra mättade pasteller i kombination med jordfärger såg jag på flera ställen i Milano.

(Tv) Arkitekten Cristina Celestinos rum ”Il cielo in una stanza” för italienska möbelföretaget Lago på mässan.

(Th) Cristina Celestino fick Elle Deco international design award för sin kollektion Plumage Tiles för Botteganove. I Fornace Brionis showroom visade hon upp mindre installationer från de två kakelkollektionerna Gonzaga och Giardino all’Italiana, inspirerade av den formella trädgården.

(Tv) Danska möbelföretaget Erik Jørgensen presenterade nyheter och klassiker i deras monter på möbelmässan. Här syns Hans J. Wegners fåtölj Queen klädd i ockragul sammet.

(Th) Formgivaren Matteo Cibic visade upp sina vaser, formgivna en per dag under 2016, i nya designområdet 5vie. Intressant kulörpalett med pasteller mot djupt rödbruna och bladgröna väggar.

Från djupaste röd till blekaste rosa

Dimore studio ger varje år inför designveckan en lägenhet på via Solferino ett nytt utseende. Här ett rum i en slags mättad, dämpad rödrosa med inslag av grått.

(Tv) ”Armour mon amour” Två fåtöljer av svenskbaserade Färg och Blanche presenterades i en stor utställning med en imponerande samling av deras verk på Teatro Arsenale i nya designområdet 5vie.

(Th) En trappuppgång i ett av de hus som var utställningslokal i 5vie, här ser man en färgskala med rosa och rött och trots det uppenbara slitaget är det vackert – eller kanske just därför.

(Tv) På möbelmässan fastnade jag för detta skåp av Paolo Cappello. Fint iscensatt monter för Miniforms, ett venetianskt möbelföretag, med klara färger som gult mot vitt och den här dämpade röda – en röd kulör som för övrigt syntes på många ställen.

(Th) Zeno, ett geometriskt bord i återvunnen kvarts för Stone Italiana av Elena Salmistraro.

Text: Tina Hellberg

 

Tikkurila Sverige AB ansvarar inte för kommentarerna nedan, den som skriver en kommentar är själv ansvarig för sin kommentar.