3 tips för uteplatsen

3 tips för uteplatsen

Snart är det dags att njuta av livet utomhus igen. Så här fräschar du upp uteplatsen inför sommaren.

Olja. Börja inte inoljningen för tidigt på säsongen – vänta tills dygnsmedeltemperaturen är minst sju grader. Läs på burken hur många kvadratmeter oljan ska räcka till för att undvika att lägga på för mycket. Oljan ska inte bilda pölar. Om du använt för mycket olja, torka bort det som är överflödigt.

Lasera. Om du inte vill underhålla din uteplats ofta men ändå vill ha en slitstark yta är det en bra idé att lasera. Nya ytor ska helst åldras före lasering – låt gärna träet stå utan behandling en säsong. Behandla åldrade, mögelangripna och svärtade träytor med Trallrent. Se till att ytan är torr och fri från färg och fernissa. Slipa hyvlat trä med slippapper och borsta bort dammet. Stryk lasyren på en bräda i taget för att undvika överlappning och ojämn kulör. Använd gärna en flat lasyrpensel. Stryk lasyren 1–2 gånger.

Måla. Trämöbler bryts ned av fukt och spricker av torka. Vårda och fräscha upp med Bestå Fönsterfärg. Se till att ytan är torr och fri från färg eller fernissa. Möbler behandlas också med Trallrent. Slipa hyvlat trä med slippapper och borsta bort dammet. Stryk en gång med Bestå Impregneringsolja. Torka bort överskottsolja efter 30 minuter. Grundmåla sedan ytorna med Bestå Grundfärg. Stryk sedan möblerna två gånger med Bestå Fönsterfärg. Till utemöbler i metall använder du Mekanlack Aqua.

Alcro_utemobler_5

Den milda kulören Milkshake ingår i Alcros nya serie Miami Déco och är precis så len och lockande som namnet antyder.

Alcro_utemobler_6

Kulörerna Alcro Everglades och Florida är fina att kombinera.

STYLING: EMMA WALLMÉN  FOTO: ANNA MALMBERG

Tikkurila Sverige AB ansvarar inte för kommentarerna nedan, den som skriver en kommentar är själv ansvarig för sin kommentar.