Tillbakablick – del 3

Tillbakablick – del 3

Alcro_historia_gult2

Gula fasadkulörer bör ha en aning rött i sig för att upplevas naturliga. Välj ett färgprov som upplevs lite smutsigt, det gör att kulören inte blir för stark på stor yta som ses i dagsljus.

I den avslutade delen av Alcrotrends resa genom århundraden av svensk fasadfärgsättning lyfter vi den gula fasen som tog sin början under 1700-talet då herrgårdar och putsade stadsfasader fick denna nya kulör, inspirerade av sydeuropeiska sandstenspalats.

Under 1700-talet gjorde svenska arkitekter studieresor till Sydeuropa där de inspirerades av gula sandstenspalats. Detta ledde till den gula perioden då framförallt herrgårdar och putsade hus i städerna målades. Efter en tid följde trähus efter då mer välbärgade stadsbor klädde in sina hus med träpanel och oljemålade dem gula.
Gult verkade precis som rött när det först introducerades som en symbol för rikedom och högre klasstillhörighet. I början var det vanligt att bara fasaden ut mot gatan målades gul eller vit medan innegårdarna fick förbli röda, något som präglade stadsbilden under hela 1800-talet.

Med tiden blev även gult en vanlig fasadkulör i både stads- och landsbygdsmiljö.
– Allt som finns i den svenska naturen har en gul ton förutom vissa blommor som går åt blålila eller rödlila. Det här betyder att gultonade fasader smälter in i naturen medan kulörer som inte har något gult i sig syns mer. Blå fasader till exempel sticker dels ut för att de inte har förekommit historiskt, dels för att de saknar en naturlig gulhet. Det här är något som du kan utnyttja på spännande sätt när du färgsätter din fasad, men det gäller att veta vad du gör och varför. En kulör har alltid ett syfte, säger Karin Fridell Anter, arkitekt och docent med inriktning på färg och arkitektur.

Alcro_historia_gratt

Grått som fasadfärg är på väg tillbaka.

Trots dagens mångfald av fasadkulörer har de fyra färgsättningsspåren grått, rött, vitt och gult förblivit vanliga och få saker är så förknippade med Sverige som den röda stugan på landet, mycket tack vara nationalromantiken som kring förra sekelskiftet presenterade det som det svenskaste svenska. Tillsammans med gult och vitt ligger rött ständigt i toppen. Och det naturligt grå fasaderna kommer igen i målade gråskalor.

Läs del tidigare delar i Alcrotrends fasadhistoriska genomgång:

Tillbakablick – del 1
Tillbakablick – del 2

Tikkurila Sverige AB ansvarar inte för kommentarerna nedan, den som skriver en kommentar är själv ansvarig för sin kommentar.