Behandla altan & terrass

Behandla altan & terrass

Nu är det dags att se över uteplatsen inför semestern.

Det kan även vara dags att behandla din trall. Vid vilken temperatur kan du påbörja behandlingen? Och hur mycket behövs för just din altan? En terrass som regelbundet behandlas med träolja håller sig fräsch länge och ger en vattenavvisande yta. Beroende på vilket skick din trall har suger träet olika mycket olja. Räkna med att en liter olja räcker till 5-15 kvadratmeter trall.

Först när dygnstemperaturen ligger mellan 10-25 grader kan du börja behandlingen av din terrass. Men välj en dag då det inte finns risk för regn och dagg inom 4-6 timmar efter avslutad målning.

Alcro_terass_2

Foto: Åke E:son Lindman.

 

Behandla tryckimpregnerad altan?

Även tryckimpregnerat trä behöver behandling för att hålla sig fritt från att torka ut och få sprickor. Oftast behöver altanen inte oljas in under första säsongen, men därefter mår den bra av att regelbundet oljas in.

 

Varför olja altanen?

Att olja altanen ger skydd mot regn, sol och hårda vindar som sliter hårt på det naturliga träet.
Träoljan ska strykas med pensel, se till att den går ner ordentligt i alla sprickor. Om det bildas pölar på trallen har du lagt på för mycket, torka bort den överflödiga oljan med en trasa för att få ett hållbart resultat. Vi ger mer utförliga råd och information om hur du oljar in din altan här.

Träoljan ska strykas med pensel, se till att den går ner ordentligt i alla sprickor. Om det bildas pölar på trallen har du lagt på för mycket, torka bort den överflödiga oljan med en trasa för att få ett hållbart resultat. Eftersom lasyren framhäver träets ådring är det viktigt att få den jämn, ett knep är att lasera en bräda i taget och att stryka tunna lager. Om ytan suger mycket kan du behöva stryka ytterligare en gång när den torkat.

 

Så mycket olja behöver du

När du behandlar trä utomhus måste du ha i åtanke att beroende på vilket skick ditt trä har suger det åt sig olika mycket olja. Torrt trä suger i sig mycket mer olja än lite fuktigare trä. Men du kan räkna med att en liter olja räcker till 5-15 kvadratmeter trall.

Vi hoppas att våra tips och råd har hjälpt dig reda ut vad som passar bäst för just dig och din uteplats, allt vad gäller trall, utemöbler och altanen som helhet.

olja eller lasera terrassen

Foto: Carlos Norlén.

 

 

 

Tips! Läs arbetsråden för olja terrassen.

Tikkurila Sverige AB ansvarar inte för kommentarerna nedan, den som skriver en kommentar är själv ansvarig för sin kommentar.