Olja eller lasera terrassen?

Nu är det dags att se över uteplatsen inför semestern. Olja eller lasera terrassen i god tid så kan du njuta av sommaren och vilsamma dagar utomhus.

Olja eller lasyr – det är frågan. Lasyr framhäver träets ådring och struktur och oljan ger en mjuk och len yta. Oavsett vilken behandling du väljer ger de skydd mot regn, sol och hårda vindar som sliter hårt på det naturliga träet.

Först när dygnstemperaturen ligger mellan 10-25 grader kan du börja behandlingen av din terrass. Men välj en dag då det inte finns risk för regn och dagg inom 4-6 timmar efter avslutad målning. Även tryckimpregnerat trä behöver behandling för att hålla sig fritt från att torka ut och få sprickor.

Alcro_terass_2

Foto: Åke E:son Lindman.

En terrass som regelbundet behandlas med träolja eller lasyr håller sig fräsch länge och ger en vattenavvisande yta. Beroende på vilket skick din trall har suger träet olika mycket olja och lasyr. Räkna med att en liter olja räcker till 5-15 kvadratmeter trall.

olja eller lasera terrassen

Foto: Carlos Norlén.

Träoljan ska strykas med pensel, se till att den går ner ordentligt i alla sprickor. Om det bildas pölar på trallen har du lagt på för mycket, torka bort den överflödiga oljan med en trasa för att få ett hållbart resultat. Eftersom lasyren framhäver träets ådring är det viktigt att få den jämn, ett knep är att lasera en bräda i taget och att stryka tunna lager. Om ytan suger mycket kan du behöva stryka ytterligare en gång när den torkat.

Tips! Läs arbetsråden för olja terrassen och lasera terrassen.

Tikkurila Sverige AB ansvarar inte för kommentarerna nedan, den som skriver en kommentar är själv ansvarig för sin kommentar.