Svenskt Tenn hyllar Josef Frank i ny utställning

Svenskt Tenn hyllar Josef Frank i ny utställning

Josef Frank är känd för sin färgsprakande mönsterprakt i allt ifrån textilier och tapeter till mattor. Mest känd är han ändå som möbeldesigner. Nu har Svenskt Tenn satt upp en hyllningsutställning med åtta nyproducerade möbler, valda ur det stora Josef Frank-arkivet.

Josef Franks möbelarkiv innehåller omkring 1 800 möbelritningar och av dessa har åtta valts ut till nyproduktion. Alla för att tillföra något nytt till den nuvarande kollektionen. Möblerna har producerats efter originalmåtten och visas i en utställning som bygger på möbeldesignerns egen inredningsfilosofi som till exempel:
”Runda bord skapar ingen hieraki och tillåter alltid en extra plats”.
”Möblera sparsamt och spatiöst”.
”Äkta material tål att åldras och blir vackrare med tiden”

Alcro_joseffrank6

Karmstol 966 med hästskoformad ryggbricka och utsvängda ben visar på inspiration från antikens klismos- och sullastolar. Sideboard 2137 med dess vitlackererade stomme möter skiva och beslagsskyltar i valnöt. Lägg också märke till Franks typiska ekollonformade gångjärn i mässing.

Samtidigt som utställningen öppnar, släpps en ny bok om honom skriven av Sveriges främsta kännare av Josef Franks arbete, Kristina Wängberg-Eriksson.  Här får läsaren följa hur Franks enkla blyertsskisser förvandlas till färdiga bord, stolar och soffor – möbler som blivit ikoner och i dag även lockar en ny formintresserad publik.

Alcro_joseffrank4

Att blanda olika material är typiskt för Josef Frank som i soffbordet Porfyr till vänster. Josef hade en förkärlek för småbord som var lätta att flytta runt, som sidobordet 764.

 

Tikkurila Sverige AB ansvarar inte för kommentarerna nedan, den som skriver en kommentar är själv ansvarig för sin kommentar.