Svenskt hos tunisiska House of Rym

Svenskt hos tunisiska House of Rym

Alcro_rum1

I butiken finns hela sortimentet av härliga koppar och fat, kannor och skålar, med grafiska och lekfulla dekorer, med roliga namn som Just my cup of tea, som bygger på idéen att mixa och matcha.

House of Rym är det passionerade inredningsföretaget som är resultatet av ett lyckligt möte mellan svensk design och tunisiska hantverkstraditioner.

Entreprenörerna Rym Tounsi och Zied Youssef från Tunisien blev förälskade i den enkla skandinaviska känslan i kuddar för Mairo, som de såg på en mässa i Paris. De tog kontakt med designerna Anna Backlund och Elisabeth Dunkers i Sverige och snart därefter startade deras samarbete. Det var för drygt två år sedan. Anna och Elisabeth berättar att de var lite skeptiska till en början eftersom de inte hade några referenser till Tunisien. Men så småningom fick de inblick i den tunisiska hantverkstraditionen och efter besök i de olika porslins- och textilfabrikerna, har de varit med och influerat House of Rym på flera plan, inte bara genom sin egen design. Nu har designsamarbetet utökats med Cecilia Pettersson och nu nyligen kom Emma von Brömssen in i gemenskapen.

Alcro_rym2

Till vänster härligt mönstrad kudde, Cover Me Up, av Cecilia Pettersson. Till höger ägarna Zied Youssef och Rym Tounsi i butiken på Hornsgatan, foto: Annika Rådlund / alltombostad.se/blogg/

‑ Vi är som en stor härlig familj, berättade Elisabeth i veckan som gick, då House of Rym öppnade sin allra första egna butik på Hornsgatan 73 i Stockholm.

I butiken finns härliga handvävda ullmattor, tunisisk textil som foutas (badlakan), träskålar och skedar i olivträ, posters och cementklinkers, allt med i de fyras design. Dessutom finns svenska produkter som härliga tvålar och spa-produkter för att komplettera det egenproducerade. De ekologiska förpackningarna tar mesta möjliga hänsyn till miljön.

Alcro_rym4

Olika varianter av handvävda filtar och badtextilier som kallas Fouta och svensktillverkade spa-produkter från Terrible twins i Dalarna.

‑ Vi ville exportera vårt fantastiska tunisiska hantverk, som jag är så stolt över, berättade Rym vid butiksöppningen. Hennes bakgrund som marknadsföringsexpert kompletterar Zieds som är inredningsdesigner i grunden. De är fortfarande i början på en spännande resa och har kommit långt på kort tid med agenter och återförsäljare i USA, Canada, Europa och Asien.

Alcro_rym3

Formgivarna Anna Backlund, Cecilia Pettersson, Emma von Brömssen och Elisabeth Dunker, var nöjda med den fina butiken, där deras produkter spelar huvudrollen, foto: Annika Rådlund / alltombostad.se/blogg/

TEXT: CAMILLA JULNER

Tikkurila Sverige AB ansvarar inte för kommentarerna nedan, den som skriver en kommentar är själv ansvarig för sin kommentar.