Måla svart – 3 steg till en snygg fasad

måla fasaden

Måla svart – 3 steg till en snygg fasad

Färgsättningsexperten Yvonne Karlsson valde en svart fasad – och framhävde husets unika fönstersättning med en kontrasterande kulör.

Yvonne Karlsson är färgsättningsexpert. När det var dags att måla fasaden valde hon Allmoge Svart. Modigt, tänker vissa. Men en svart fasad gör faktiskt att huskroppen uppfattas som mindre och tillåter blommor, utemöbler och detaljer att framträda tydligare. I en skogig miljö smälter huset dessutom bättre in i sin omgivning – den matta, svarta kulören mjukar upp medan en ljus kulör kan uppfattas som skarp.

svart fasad

En svart fasad passade husets arkitektur, tyckte färgsättningsexperten Yvonne Karlsson.

– Jag valde en svart kulör för att det kändes modernt och nytt. Huset ligger i en slätt med skogig bakgrund och jag ville ha en kulör som tillåter huset att smälta in i den bakgrunden av tallskog och grönska. Det har blivit jättevackert med svart, konstaterar Yvonne Karlsson.

Tänk på husets stil

Även arkitekturen talade för en svart fasad.

– Det är ett hus som är kubiskt med väldigt raka, enkla linjer, så kallad nyfunkis. Därför är det svårt att se det i falurött eller herrgårdsgult. Men kulörer som vitt eller grått skulle också funka fint.

svart fasad.

Den svarta fasaden låter växter och detaljer framträda.

Hon tycker att man ska ha tre saker i åtanke när man väljer fasadkulör.

– Det viktigaste är att man tänker på vilken stil huset är byggt i. Olika tidsperioder har olika kulörpaletter och ofta trivs huset i den palett som förknippas med tiden då det byggdes. Vill man modernisera tycker jag att man ska göra det medvetet och med varsam hand.

Man bör också ha omgivningen i åtanke när man väljer fasadkulör. Hur vill du att huset ska uppfattas och vilka kulörer finns på husen runt omkring?

Yvonne Karlsson, färgsättningsexpert.

Tänk på husets stil och omgivningen när du väljer fasadkulör – och välj från en färgkarta, säger Yvonne Karlsson.

– Ljusa kulörer gör så att huset ser större ut. Vill du att ditt hus ska smälta in och inte synas så mycket är det bättre att välja en mörkare kulör eller lasyr, säger Yvonne Karlsson.

Använd färgkarta

Välj från en färgkarta för att hitta en kulör som fungerar utomhus.

– Det händer en hel del med kulörer utomhus, de blir både ljusare och kulörstarkare. Kulörerna i en färgkarta för fasader är speciellt framtagna för att fungera på större ytor utomhus. Om du hittar en fin kulör någon annanstans, tona ner den något och välja en lite mörkare, mer svärtad ton av den kulören. De lite ”tråkiga” kulörerna blir ofta väldigt vackra på stora ytor utomhus, fortsätter hon.

svart fasad.

Med vita fönster får husets ett grafiskt uttryck och förnstersättningen framhävs.

För att framhäva den kubiska formen och de raka linjerna i det egna huset valde hon att skapa kontraster med fönster i vitt.

Jag ville ha en grafisk färgsättning, därför valde jag vita fönster. Vi jobbade mycket med fönstersättningen när vi byggde huset, och då är det roligt att lyfta fram fönstren. Det är det som är så fantastiskt med färg, att man kan framhäva och dölja.

Läs mer om att välja rätt kulör här och hitta arbetsråd för fasadmålning här.

Tikkurila Sverige AB ansvarar inte för kommentarerna nedan, den som skriver en kommentar är själv ansvarig för sin kommentar.