Stylisten Emma Wallméns Söder-lya

Hemma hos

Stylisten Emma Wallméns Söder-lya

Inredningsstylisten Emma Wallmén har valt att låta tre kulörer prägla den lilla ettan på Söder i Stockholm. För trend.alcro.se berättar hon om tankarna kring färgsättningen.

Vad var det du fastnade för när du köpte lägenheten?
Jag fastnade först och främst för det gamla huset byggt år 1884. Det är bara tre våningar högt med ett trapphus som får mig att tänka på Paris. Fastigheten har tidigare fungerat som bostad åt sjuksköterskor som arbetade på ett sjukhus i närheten och består därför nästan enbart av små enrummare. Flera vackra fönster och det gamla brädgolvet i lägenheten gjorde att jag visste att jag ville bo där. Att lägenheten låg på Södermalm där de flesta av mina vänner bor var verkligen ett plus.

Hur var den färgsatt då?
När jag flyttade in var alla väggar målade i en ljust grå kulör, ungefär som den nyansen som är i köksdelen nu. Eftersom jag alltid är nyfikenhet på att se hur rum förändras med färg har väggarna i lägenheten bytt kulör och nyans många gånger. En dovt grön kulör i hallen ett tag, en syrénlila i rummet, vita väggar, grå väggar och så vidare. Att måla om är ett enkelt sätt att skapa en helt ny känsla i rummet.

Sovrummet går helt i rosa, varför?
Den dovt rosa kulören som är i sovrummet beslutade jag mig för efter att ha testat många olika nyanser i små rutor på väggen. Jag visste ungefär vilken känsla jag var ute efter men det var först när jag såg kulören på väggen mot de andra kulörproverna som den kändes rätt. Jag ville lägga en sisalmatta på hela golvet i rummet för att skapa en varm bas. Så målet var att kulören skulle passa bra till mattan, vilket jag tycker att den gör nu när allt är på plats. För att skapa en helhetskänsla i rummet målade jag in golvsocklar och en inbyggd hylla i samma kulör som väggen. Det ger en genomtänkt känsla. Inredningsdetaljer och tavlor jag ställer på hyllan kommer fram på ett helt annat sätt än om hyllan hade varit omålad. Det är också kul att bryta mot en vanlig norm, som är att behålla golvsocklarna vita.

Hall och kök går i olika nyanser av grått. Hur tänkte du där?
Den ljusgrå kulören i köksdelen valde jag för att få en ljusare del mellan den mörkare grå nyansen i hallen och den rosa kulören i rummet. Jag målade den ljusgrå kulören även i taket och på socklarna för en enhetlig känsla. För att få en kontrast mot det ljusa målade jag vattenrören i en mörkare grå kulör och råkade få lite spill på golvet som fick vara kvar som en kul detalj. Den mörkgrå kulören i hallen, Pigeon grey, tycker jag är så fin. Oavsett vad jag ställer vid väggen så lyfts det fram så fint i kontrast till kulören. Eftersom hallen är det rum där jag spenderar minst tid kändes en mörkare kulör spännande där. Jag har bra belysning så jag kan tända ordentligt när det behövs, vilket är viktigt när man väljer en mörkare kulör. De gamla vita dörrposterna kommer fram mot den mörkare grå kulören. Det är så vackert att se de tidstypiska detaljerna och påminnas om vilken gammal fastighet jag bor i.

Vad är du mest nöjd med i färgsättningen?
Det är fint att ha samma kulör eller ton i ton på alla väggar när lägenheten inte är så stor till ytan, men jag har haft för stor skaparlust för att kunna hålla mig från att testa olika kulörer på olika ställen. En fördel med att använda olika kulörer på en liten yta är att det skapar olika rum i rummet.

Hur har du tänkt kring inredningen?
Inredningen och färgsättningen planerade jag parallellt så det blir ett fint samspel. Jag har valt ganska neutrala färger som vit, svart och beige på inredning och textilier. Till det har jag valt möbler och detaljer i naturmaterial som kork, sisal och rotting för en mjukare känsla. Det är alltid smart att göra ett moodboard innan starten av en renovering. Då ser du vilka kulörer och material som blir fina tillsammans och det är lättare att skapa ett hållbart resultat.

Kulörerna

Sovrum: Alcro Kashmir NCS 2020-Y70R
Kök: Alcro Kashmir NCS N-1000
Hallen: Alcro Kashmir Pigeon grey

 

TEXT: HEDVIG ANDERSSON  FOTO: ANNA MALMBERG

 

Tikkurila Sverige AB ansvarar inte för kommentarerna nedan, den som skriver en kommentar är själv ansvarig för sin kommentar.