Måla stolar och pallar

Måla stolar och pallar

Dova dämpade kulörer i blått, grönt och grått. En målad stol runt bordet blir lätt någons favorit. Här är nio olika förslag som lyfter det lite udda.

1. Glittrande pärlemor och blanka blå toner – att måla med metallic ger en vacker lyster.
2. Monokromt eller ton i ton? En enkel stol med anspråkslös klädsel får en tydlig karaktär med bara några få kulörer.

Alcro_pallar_2

Pallen till vänster har en sits målad i Rosé pärlemor och ben i Blackbird Blue. Väggen är målad i Sotare. Stolen och bakgrunden till höger är målad i Säl.

3. Mjuka former i grönt och grått ger lugn och harmoni – även åt den enklaste pallen.
4. Murriga mörka toner ger elegans och lyfter det blanka kalla stålet.

Alcro_pallar_1

Bakgrunden till vänster är målad i Grådis, pallen i Grafit. Stolen på bilden till höger har målats med Aubergine och bakgrunden med Björnbär.

5. Blått är flott. Särskilt dessa dämpade blå nyanser som Sotare och Bombay.
6. Puder och doft av parfym. Mjuka kulörer i svag cremenyans känns vilsamt och stilrent.

Alcro_pallar_3

Bakgrunden till vänster är målad i Bombay och stolen i Sotare. Till höger är både bakgrund och stol är målade i Old Rose på bild 6.

7. Genom att blanda blankt och matt i samma kulör skapas subtila kontraster som ger det där lilla extra. Var noggrann med underlaget så får du en vacker finish.

Alcro_pallar_5

Stolen är målad i Natt och väggen i Sotare.

3 tankar om målade stolar

– Noggrant underarbete ger fin finish. Resultatet beror helt och hållet på hur noggrann du varit med underarbetet. Här gäller det att inte slarva. Att måla en stol eller en pall är enkelt. Är pallen eller stolen i ett dåligt skick behöver du kanske inte bara sandpappra utan även fylla igen ojämnheter med fint snickerispackel. Det tar lite längre tid men i slutändan blir resultatet fantastiskt. Tänk på att stolar som är lackade behöver slipas ner till trären yta för att färgen ska fästa.

– Olika kulörer ger olika effekt. Beroende på vilken effekt du vill ha väljer du kulör. Ska stolen sticka ut eller smälta in, ska den målas i blankt eller mattaste matt. Var inte rädd för att leka med olika färgbaser som metallic, högblankt och matt. Skimmer och matt är till exempel jättefina att kombinera tillsammans. Bästa täckförmågan får du genom att måla första lagret med grundfärg.

– Färgvalet. Stolar som ska stå inomhus målar du med Alcro Servalac Finess. Färgen går att bryta i de flesta kulörer och finns också att få som Metallic. Färgen finns i blank, halvblank och matt yta, samt som grundfärg. Servalac ger en hård yta som håller kulören och som inte gulnar med tiden.

Besök din närmsta färgfackhandel för fler tips och råd.

Alcro_pallar_4

Mjukt och monokromt. Både pallen och bakgrunden är målade i Alcros Nektar. På de högra bilden har vi målat bakgrunden samt stolens sits i Sotare, benen är målade i Grådis.

TEXT: SANDRA TROEDSON  STYLING: AMANDA RODRIGUEZ  FOTO: KLAS SJÖBERG

Tikkurila Sverige AB ansvarar inte för kommentarerna nedan, den som skriver en kommentar är själv ansvarig för sin kommentar.