Spirande talanger på Greenhouse

Spirande talanger på Greenhouse

Nyss hemkomna från möbelmässan kan vi konstatera att flera av årets mest spännande projekt finns på Greenhouse, Stockholm Furniture & Light Fairs hall för unga och oetablerade formgivare. Här är några som fångade vår uppmärksamhet:

Studio Ljung & Ljung är en duo bestående av arkitekten Martin Hedenström Ljung och designern Greta Ljung som ville ta tillvara på hantverksmässiga traditioner när de tog fram prototypen till sitt skåp Uno:

– Skåpet är en kombination av ett vitrinskåp och ett skåp för förvaring av sådant man är rädd om – som arvegods eller kanske vackra presenter man fått vid högtidliga tillfällen. Vi har utgått från vårt eget behov när vi tog fram skåpet.

Möbeln, som är tillverkad i massiv furu på ett snickeri från 1800-talet, har också en liten hylla med belysning, där man kan exponera en särskilt kär ägodel när andan faller på. Sinnrikt tycker vi.

Alcro_studio_ljung_ljung

Martin Hedenström Ljung och Greta Ljung med skåpet Uno, foto: Anders Roth.

Även spanska Josep Vila, baserad i Barcelona, ställer ut på årets Greenhouse med en rad eleganta bruksföremål som i all sin enkelhet fångar vårt intresse, bland annat en handdukshängare, en spegel och en pall – alla snyggt komponerade av vit marmor och mässing – material som Josep valt med särskild omsorg:

– Jag vill använda gamla material som ofta används i ganska komplicerade former och sätta dem i ett nytt, enkelt sammanhang. På så sätt får materialen i sig ett eget uttryck. Materialen gör själva produkten.

Josep Vila, foto: Anders Roth.

Josep Vila, foto: Anders Roth.

Namnet på Josep Vilas spegel talarför sig: ”Marbleous”.

Namnet på Josep Vilas spegel talarför sig: ”Marbleous”.

I Carl Malmsten Furniture Studies monter har i år nio studenter från möbeldesignprogrammet jobbat med att skapa nya föremål bland annat med hjälp av överblivna fanérark från möbelsnickeriet AH Eriksson och Söner, som tillverkar möbler för bland andra Svenskt Tenn. Linda Loland är en av eleverna som skapat en vacker dambetjänt – bland annat med hjälp av millimetertunn fanér av almrot. Dambetjänten har plats för handväska, klänning, byxor, smycken, skor och blus.

– Jag tyckte det saknades en dambetjänt i Svenskt Tenns sortiment och intervjuade kvinnor i åldrarna 30-70 år för att ta reda på hur en sådan skulle vara utformad, säger Linda.

Linda Loland, foto: Anders Roth.

Linda Loland, foto: Anders Roth.

Fade stool är namnet på skotska Catherine Aitkens dynamiska pall i nio olika kulörer som nyligen utvecklats vid Danish Art Workshops efter det att hon fått stipendiet Time to design – New talent award. Pallen utforskar den gradvis ökande och minskande intensiteten av färg och exponeringen av ett särskilt material:

– Konceptet bygger på att jag laborerat med färger – och låtit dem öka och minska i intensitet genom att trä bomullsband olika tätt över sitsen. Olika kulörer har visat sig bete sig väldigt olika – mina favoriter är dock fortfarande de två jag tog fram allra först: den mintgröna och den lila.

Catherine Aitkens, foto: Anders Roth.

Catherine Aitkens, foto: Anders Roth.

Alcro_Catherine_Aitkens2

 

Tikkurila Sverige AB ansvarar inte för kommentarerna nedan, den som skriver en kommentar är själv ansvarig för sin kommentar.