Sommarstuga blev permanentbostad

Sommarstuga blev permanentbostad

Familjen ville hitta en tomt att bygga sommarstugan på. Det slutade med att de sålde lägenheten i stan. Nu lever de ett rofyllt liv med naturen som närmaste granne. Följ med stylisten Therése Larsson i sista delen av Alcro trends artikelserie om huset vid sjön.

Tänk inte bara på fasaden när du ska färgsätta ett helt hus. Dörrar och fönsterfoder påverkar helheten. Med svarta fönster på den vita putsade fasaden upplevs fönsterpartierna större och huset får skarpare linjer och därmed ett tydligt uttryck.

Alcro_helhet_ute

Den snöbeklädda trädstammen var en stor inspirationskälla vid färgsättningen av huset. Familjen uppskattar lugna och harmoniska färger som finns i naturen, exempelvis skiftningar på trädstammar, stenar, jord, snö och grönska. Från gatan är det vitputsade huset väldigt diskret. Runt husknuten överraskas man av paradsidan med de stora fönsterpartierna som ger en tydlig grafisk effekt. Det moderna huset är omringat av skog och strand och drar blickarna till sig från sjön med sin stilrena huskropp.

Det var inte konstigt att Linda med familj föll direkt för tomten vid sjön. Här flyger hägrar och svanar och en bäver simmar förbi klockan sex varje kväll. De var egentligen ute efter en tomt att bygga sommarstuga på men det blev till slut en permanentbostad. Tomten var för dyr för att bygga en sommarstuga på så familjen beslutade sig därför för att sälja lägenheten i stan och fortsätta livet närmare naturen.
Tomtens utformning krävde ett hus byggt i suterräng. Man hittade inget färdigt kataloghus som passade allas önskemål. Det resulterade i att Linda själv ritade huset på 220 kvm.
– Kommunen hade högt ställda krav på hur huset skulle utformas. Garaget var tvunget att sitta ihop med huset. Det skulle vara ett platt tak och det fanns krav på att fasaden skulle vara i ljusputs. Med ett rutat block, penna och suddgummi började jag skissa på vårt hus. Vi satt på kvällarna och flyttade väggar och badrum till det kändes perfekt. Det var väldigt roligt och inte alls särskilt svårt. Det viktigaste var att få in naturen och vattnet i huset. Inspirationen till husets färgsättning kommer från vårt landskap, med vida vidder, djupa skogar med mossa, stenar och sjöar, allt sådant som vi hade i vår miljö när vi växte upp.

Det var också viktigt för familjen att levnadsplanet skulle vara på bottenplan, vilket är annorlunda mot de flesta hus där levnadsplanet oftast är det plan man kommer in i huset på. Eftersom det är ett suterränghus och entrén är på gatuplan planerades levnadsplanet på bottenplan för att gränsen mellan inne och ute skulle flyta.
När huset byggdes hade man tänkt att det skulle ha en viss bestämd stil. Men Linda är trendkänslig och föränderlig och den ursprungliga tanken med kombinationen funkis och kolonial touch finns inte alls kvar.
– Nu är det nordiska inslag i både materialval och färger som dominerar. Vår tanke är att alla material ska kännas nära till naturen. Den fasta inredningen matchar naturen och väggarna är vita för att reflektera omgivningen utanför.

Alcro_helhet_tvattstuga

Till vänster: I det gemensamma pysselrummet la man till färg genom att måla stolarna i en avvikande kulör. Här ville Linda få ett mer livfullt rum och skapa en kreativ miljö. Rummet är också en samlingsplats för barnens alla kreationer. Till höger: En oväntad solgul accent på skåpluckorna i tvättstugan.

De väggar som är målade i avvikande kulörer i huset förändras ofta. Linda vågar testa nya kulörer både på möbler och väggar.
– Att måla en kulör och sedan ändra och göra efter säsong eller tycke ser jag bara positivt på, inte som några egentliga misstag, säger Linda.

Therése Larsson
Stylist och inredningsrådgivare, med många års erfarenhet av inredning av olika sorters miljöer och hem. Hon påpekar vikten av att hitta en röd tråd, en inspirationskälla, och att följa den, för att skapa en genomgående helhet i ditt hem.

Alcro_helhet_bets

Ett urval av Alcros nya träbetskulörer.

Naturligt: träbets

Alcro Träbets är en matt vattenburen bets. Den fungerar utmärkt på exempelvis paneler, tak samt många olika detaljer. Den är lättarbetad, har god hållbarhet och är dessutom doftsvag.
Alcros nya färgkarta för träbets innehåller 21 nya kulörer för betsning av alla slags trärena ytor inomhus. Om din inspirationskälla går i naturens färgpalett, välj förslagsvis bruna och gröna toner som Svartek, Drivved eller Sjögräs.
Ytor som utsätts för belastning, som trappa eller bord, kan med fördel göras mer tåliga med hjälp av lack. Lack finns i olika glanser, så som matt, halvblank eller blank.

Läs också del ett och två i artikelserien: En oas fri från stress och Grå golv framhäver inredningen

Tikkurila Sverige AB ansvarar inte för kommentarerna nedan, den som skriver en kommentar är själv ansvarig för sin kommentar.