Snabbguide: välj rätt fasadkulör

Matt eller blank? Grön eller grå? Vilken nyans av blått? Vi listar det du behöver tänka på för att välja rätt kulör när du ska måla fasad och detaljer på huset.

De matta fasaderna syns både i de klassiska faluröda stugorna och hos de moderna, ofta svarta, arkitektritade villorna. De har och har länge haft en given plats i den svenska arkitekturen. Förutom att matta fasader är omåttligt populära just nu så finns det många fördelar med en matt fasad:

  • Huset smälter in. En matt fasad gör att huset lättare smälter in i naturen.
  • Inga reflexer. En matt fasad speglar inte ljuset.
  • Bryter ner volymen. En matt fasad gör att huset uppfattas som mindre.
Måla fasad

Den svarta träfasad är laserad i kulören Lava.


Att välja kulör
kan vara en hel vetenskap, ta gärna hjälp av din färghandlare. Här är några frågor att fundera på:

När är huset byggt? Varje tid har sin typiska färgskala. Det betyder inte att man måste begränsa sig till den, men det kan vara en inspiration och en fingervisning om vilken typ av kulörer som huset trivs bäst i.

Framhäv eller göm? Ge snickerier eller delar av huset som du vill tona ner samma kulör som fasaden. Måla det du vill lyfta fram i en annan kulör.

Tips! Provmåla på rejäla skivor och placera dem i olika väderstreck. Studera dem på olika tider av dygnet för att skapa dig en uppfattning om hur ljuset påverkar kulören. Om du fastnar för en kulör som inte är framtagen för utomhusbruk, tona ner den något för att få ett fint resultat på fasaden.

Måla fasad

Den vackra, matta Arkitekt Lind är en sval grön som ger huset ett personligt uttryck.

Produktinformation: Alcro Arkitekt

  • Helmatt färg för utomhusbruk.
  • Går att bryta i alla utomhuskulörer.
  • Bättre täckförmåga och hållbarhet än slamfärg.
  • Övermålningsbar.

Tack till: Nybygget, EBK, Mjöbäcksvillan, Skidstahus, Fiskarhedenvillan, SVT Rekvisita, Dahl Agenturer, Gulled, Hemtex, Chhatwal & Jonsson, Foxford, Jacobsdals, Nadja Wedin, Jonathan Adler, Flo Interiör och Ginkgo Blommor.

TEXT: HEDVIG ANDERSSON  STYLING: EMMA WALLMÉN  FOTO: KLAS SJÖBERG

Tikkurila Sverige AB ansvarar inte för kommentarerna nedan, den som skriver en kommentar är själv ansvarig för sin kommentar.