Skapa rum i trädgården

Skapa rum i trädgården

Vid färgsättning inomhus pratar man ofta om hur viktigt det är att hitta den röda tråden genom hela huset. Utomhus kan man tänka på samma sätt, men ofta är det större avstånd mellan de olika platserna, varför man får naturliga brytpunkter och kan få lite större svängrum i färgsättningen.

Om du ska färgsätta din altan måste du självklart ta hänsyn till fasadens kulör, men om du exempelvis har en friggebod i ett hörn av trädgården måste den inte helt hänga ihop med huset.
– Jag tycker snarare att du ska utnyttja möjligheten att skapa olika rum i din trädgård och fånga upp det som finns i omgivningen, vad är det som ligger närmast din friggebod, kanske är det ett vackert träd, ett stenparti eller blommande buske, som det är viktigare att platsen passar till. Att färgsätta utomhus blir ofta så otroligt mycket bättre än du kan föreställa dig. Därför uppmuntrar jag verkligen alla att våga testa. Känner du dig osäker så börja i mindre skala med att exempelvis måla en låda och ställa ut. Sen kan du fortsätta med större ytor, berättar stylisten Jill Windahl.

Alcro_uterum_del2_2

Om du vill lasera altanen och ett intilliggande plank kan dessa antingen ha en och samma kulör eller två olika som går ton i ton. Om du har grå eller vita möbler, kan lasyrfärgen gärna får sticka ut lite. Men om möblerna är färgglada bör altanen och planket istället vara nedtonande. Ett tips när det gäller just altan är att måla den i samma kulör som golvet innanför altandörrarna.
– Har du till exempel ett mörkt köksgolv är det fint att måla även altanen mörk, så får du ihop inne och ute, säger Jill och fortsätter: Intresset för att inreda har flyttat utomhus och på samma sätt som du inreder till exempelvis kök eller vardagsrum, kan du inreda dina olika uterum eller uteplatser.

Har du flera uteplatser så behöver du inte ge dig på alla på en gång. Bestäm dig för vilken som är viktigast just den här säsongen. Kanske måste du lasera altanen ur underhållssynpunkt och då är det bra att börja med det. För när det väl är gjort håller det i många år och du kan fokusera på andra detaljer i trädgården.
– Om du är nöjd med altanen och andra större ytor är det enkelt att förbättra och förnya genom att måla om möblerna, en hylla, ett sidobord eller liknande. De flesta har nog både gamla flagade klaffstolar och slitna bord som stått ute i åratal och som bara plockas fram när det behövs extra sittplatser. Med färg blir de fina igen. Och tänk så mycket trevligare det är att kunna ställa fram möbler som passar ihop istället för en salig blandning när du bjuder många på middag.

Alcro_uterum_del2_1

Precis som vid allt måleriarbete är det viktigt att tänka på underarbetet även för mindre detaljer, möbler och andra utomhusytor. Tvätta, slipa och borsta rent. Beroende på vilken typ av underlag det är kan det behövas en vända med grundmålning.
– Fråga personalen i butiken så kan de tipsa om hur du ska göra. De flesta av Alcros färger är bra att måla med ute, eftersom det går att bryta i både meckanlack och snickerifärgen. Att två olika sorters färger går att få i samma kulör betyder dessutom att du kan måla i stort sett alla ytor utomhus och få dem att passa ihop. Allt blir roligare med lite kulörer, avslutar Jill.

Stylisten Jill Windahl.

Stylisten Jill Windahl.

Läs del I i Färgstarkt uteliv här. Del III publiceras under april. Håll utkik!

TEXT: PETRA ALEXANDER  STYLING: JILL WINDAHL  FOTO: MICHAEL FÖRSTER

Tikkurila Sverige AB ansvarar inte för kommentarerna nedan, den som skriver en kommentar är själv ansvarig för sin kommentar.