Sebastians saliga blandning

Hemma hos

Sebastians saliga blandning

En oas av kulörinspiration hemma hos Sebastian Bergström. Alcros väggfärg Duva på väggen, skåpet är målat i snickerifärg i Perfect White. Ljusstakarna är loppisfynd och målade i en roströd nyans.

I Sebastian Bergströms lägenhet om 40 kvadratmeter i Stockholm blandas unika ting, gamla som nya, med en färgsättningsrikedom på både väggar, möbler och inredning. En kulör- och mönstermix som skapar både ett vackert, unikt och väldigt hemtrevligt hem.

Ute blåser snöblandat regn, människor trängs i tunnelbanan vid Gullmarsplan i Stockholm, en hub för många vardagspendlare. Men bara 100 meter bort, i ett vanligt lägenhetshus möts vi av något allt annat än vardagsvanligt.

Alcro_kulör_perfect-white

Harmonisk och livfull mönstermix i vardagsrummet. Bordet har Sebastian hittat på loppis, lagt på en marmorskiva och målat benen i Perfect White.

Här bor Sebastian Bergström, en av två ägare till butiken Tambur så Södermalm i Stockholm. Ett steg över tröskeln och stressen från Gullmarsplan är så gott som bortblåst. Här doftar nybryggt kaffe, kardemummabulle och soft pianojazz sipprar ur marshall-högtalaren i vardagsrummet.

Alcro_kulör_marpes_drivved

Mycket kärlek på liten yta. Den gula kulören hittar ni i Alcros Marpes, fönsterspröjsen är målade i Drivved. I övrigt rymmer Sebastians kök keramikurnor fyndade på loppis, vackraste porslinet från hans butik Tambur och väldigt, väldigt mycket känsla.

På endast 40 kvadratmeter har Sebastian skapat ett bistrokök, ett vardagsrum som både flirtar med den svenska allmoge-traditionen och den franska landsbygden. Och faktiskt även med en våning i Paris. Hur är det möjligt att skapa så mycket känsla på så liten yta, kan man undra. Att Sebastian har talang står helt klart.

– Jag vill att det ska kännas som en våning, även om det bara är 40 kvadrat, säger Sebastian och häller upp kaffet i en av alla helt fantastiska kaffekoppar i hans samling.

– Vilken kopp vill du ha? undrar han. Jag kan inte bestämma mig och låter honom välja.

Alcro_kulör_duva

Sovhörnan är målad i samma kulör som vardagsrummet, Alcros Duva. Vid huvudändan finns en platsbyggd avställningsyta för växter och sköna ting. Sängkläder från bl.a Midnight, säljs i Sebastians butik Tambur.

Sebastian berättar att han är uppväxt i Sundsvall, men att han under sin uppväxt hade ett sug efter att flytta till Stockholm, att få ta del av intrycken i en stor stad, att han lockas av folk i omlopp.

Jag omfamnar varje årstid i Stockholm. Det är alltid vackert här, fullt med intryck och fina platser. Nu för tiden älskar jag också att åka hem till Sundsvall, ge mig ut i skogen, istället känna lugnet och bada i älven där mina föräldrar bor, berättar han.

Alcro_trend_sebastian_bergström

Den roströda nyansen, som är en av Sebastians favoritkulörer, går som en röd tråd genom hemmet. Till vänster skymtas den blå hallen.

I dag driver Sebastian butiken Tambur, tillsammans med kollegan Anders Widegren. Sebastian jobbar även aktivt med både butikens och sina egna instagram-konton. Han älskar färg, vare sig det handlar om inredning, kläder eller väggar.

– Strumpan är blå, tröjan är röd, skrattar han och berättar att det inte var länge sedan han hade mycket vitt hemma.

– Men det hände något, jag ville ha färg omkring mig. Och ju mer färg jag använder desto mer vill jag ha. Jag gillar en mix av mycket, framförallt rött, blått och gult. Om det inte är skrikiga nyanser så fungerar de bra ihop.

Alcro_kulör_perfect-white

Härlig blå hall, med vita snickerier i Alcros Perfekt White. Att bygga höga väggspeglar gör att den lilla lägenheten mer känns som en våning.

Här hemma blandas som sagt en mix av mycket. Vackert designerporslin med keramikurnor köpta loppis. Ikea-soffa, med nytt överdrag från Bemz, fylld med olika kuddar i en härlig mönstermix. Men de gulröda kulörerna återfinns i varje mönster, ljusstake och bokomslag, vilket skapar en härlig dynamik och en fin harmoni. Mycket saker på liten yta, men enormt snyggt, med tanke på att allt är kulörmatchat.

– Det är så underbart med färger, för det finns så många olika nyanser som man kan blanda, säger han.

Sebastian är ett loppis-proffs . Hans favoritloppisar är Myrorna i Skärholmen och på Götgatan, samt Stadsmissionen på Hornsgatan.

– Jag gillar att ha ett uppdrag, att gå till loppisen och leta efter typ ett fint decilitermått, en specifik sak. Det bästa är att gå till fulhyllan, ni vet där de ställer upp fulporslin och sådant. Där kan jag ofta hitta mycket som är fint. Mitt bästa fynd är en skål i porslin från Italien. Det känns som en sådan skål de serverar mat i på hotell i Italien.

Alcro_kulör_Marpes_Galon

Den roströda favoritnyansen följer med även in i badrummet, där loppisbordet är målat i Alcros Galon. Badrumsmöbeln är i samma kulör som i köket, Marpes.

Sebastian förklarar att han inte har en unik stil utan att det är ett hopkok av mycket, av saker han tycker om.  Han inspireras av maffiga herrgårdar, av dansk inredning och design och den svenska allmoge-traditionen.

– Jag suger åt mig allt, jag kan fastna för en detalj i en bild som tilltalar mig, det gör att min stil blir väldigt blandad. Jag tror att jag är bra på att scanna av och hitta små fina detaljer. Jag tänker ibland att jag ska ha mindre saker, men det blir aldrig så. Det finns alldeles för mycket som är fint.

 

Text och styling: Jill Windahl
Foto: Lina Östling

 

Följ Sebastian på Instagram:
@mosebacke
@mosebackeloppis
@tamburstore
Sebastians blogg: Sebastians.se

 

Tikkurila Sverige AB ansvarar inte för kommentarerna nedan, den som skriver en kommentar är själv ansvarig för sin kommentar.