Sätt färg på köket

gästbloggare

Sätt färg på köket

Det krävs inte en hel renovering för att skapa ett nytt kök – målarfärg räcker långt! Låt dig inspireras av dessa roliga idéer och ge ditt kök en färgstark makeover.

Tvåfärgat på tapeten. Det finns inget som säger att över- och underskåp måste ha samma kulör – tvärtom! Genom att kombinera två olika blir köket genast mer intressant, och känns inte heller lika kompakt. Sätt gärna den ljusare färgen på överskåpen, annars finns det risk att det ser ut som om de ska trilla ner…

 Foto: Ikea Livet hemma

Foto: Ikea Livet hemma

alcro-satt-farg-pa-koket

Foto till vänster: Niklas Hart, till höger: Sarah Sherman Samuel

 

Gå all-in. Varför nöja sig med att måla köksluckorna? Måla väggar, bänkskiva och kanske till och med taket i samma kulör för ett spektakulärt, monokromt uttryck. Ett bra sätt att skapa en lugnt och vacker kulörbas i köket.

Foto: Emil Dervish

Foto: Emil Dervish

 

Gör ovanliga kulörval. Vitt eller grått blir aldrig fel. Men vill du verkligen skapa ett intressant och personligt kök så välj lite mer udda kulörer. Provmåla på kartongbitar eller träskivor och ställ upp i köket för att se hur ljuset påverkar kulörerna, det är extra viktigt när man ska måla stora ytor.

alcro-satt-farg-pa-koket-10

Fototill vänster: RUM Magazine, till höger Please Wait To Be Seated (PWTBS)

Foto: Gisbert Pöppler

Foto: Gisbert Pöppler

 

Grönt är skönt. Parallellt med alla hälso- och klimattrender så plockar inredningsvärlden upp det gröna, och är det någonstans vi vill få in miljömedvetenhet och hälsotänk så är det ju i köket. Förstärk den känslan med gröna köksluckor i din egen favoritnyans.

alcro-satt-farg-pa-koket-6

Foto till vänster: Heidi Lerkenfeldt, till höger Jonas Ingerstedt

Foto: Pauliina Salonen

Foto: Pauliina Salonen

 

Retro rakt av. Är du lyckligt lottad att ha ett originalkök i ditt hem kan du hämta inspiration från dåtidens palett när du färgsätter, och har du ett nybyggt kök men älskar att flirta med forna tider kan du skapa coola kontraster med dåtidens kulörer på nutidens former.

Foto till vänster: Peter Carlsson, till höger Kähler

Foto till vänster: Peter Carlsson, till höger Kähler

 

TEXT: MARIA SOXBO

Maria Soxbo är frilansjournalist och -redaktör inom inredning, design och mode. Hon driver inrednings- och designbloggen Husligheter.

Tikkurila Sverige AB ansvarar inte för kommentarerna nedan, den som skriver en kommentar är själv ansvarig för sin kommentar.