Sätt färg på badrummet

ett målat badrum

Sätt färg på badrummet

Genom att sätta färg på kommod och trädetaljer i badrummet skapar du enkelt en personlig prägel.

Anna Kilian och hennes man är bosatta på Dalarö utanför Stockholm, där de precis byggt ett nytt hus. När det var dags att inreda badrummet hämtade Anna mycket inspiration från engelska badrum, men sneglade också på engelska kök.
– Anledningen till att listerna här inne har en annan färg än resten av huset är att det är näst intill omöjligt att matcha det vita kaklet med vita trälister. Därför tyckte jag att det blev bäst med en tydlig kontrast, då lyfts både kaklet och listen fram och man får en snygg effekt, berättar Anna.

Alcro-badrum-2

Kommod och knopplist är målade i kulören Tatooine. Väggen är målad i Perfect White.

Med golv och kakel i neutrala kulörer kan man lätt förändra badrummet och skapa effekter med färg på träytorna.
– Bara att måla om kommoden ger ett helt nytt rum och det gillar jag, säger Anna.
Kommoden köpte hon begagnad på nätet.
– Det var egentligen marmorskivan vi var ute efter men kvaliteten på skåpet var så bra att vi bestämde oss för att bygga vidare på den. Den fick en sockel nertill, nya knoppar och ny kulör. Och den blev ju hur fin som helst, fortsätter hon.
Den fina knopplisten är även den en fiffig blandning av nytt och gammalt. Anna berättar:
– Jag hittade en jättefin gammal knopplist på loppis, men upptäckte att den var sprucken och skör när jag skulle sätta upp den. Jag tog ur de gamla knopparna och satte dem på en ny bräda – vilket innebar att jag också kunde anpassa längden på listen efter väggen.

Alcro-badrum-3

Alcro-badrum-4

Förarbete. Tvätta tidigare målade snickerier för att få bort fett och smuts. Sandpappra för att få bort färg och torka av ytan. Börja med ett grövre slip­papper och fortsätt med ett finare. Grundmåla med Servalac Grundfärg. Spackla hål och ojämnheter med Alcro Snickerispackel. När spacklet torkat, slipa med slippapper och torka noggrant av ytan.
Måla. Måla med Servalac Finess i valfri glans. Använd rikligt med färg, dock inte så mycket att den rinner på stående ytor. Använd en helsyntetisk pensel av hög kvalitet eller en lackfärgsroller. Vänta ett dygn innan andra strykningen. Tänk på att vattenburen färg torkar snabbt, undvik därför drag och arbeta snabbt för att slippa ett kladdigt eller randigt resultat.
Låt torka. Tänk på att bord, hyllor, lådor och andra plana ytor inte bör belastas förrän tidigast efter en vecka. Då har färgen fått sin slutliga hårdhet.

FOTO OCH STYLING: MARI STRENGHIELM

Originally posted 2016-08-10 07:00:35. Republished by Blog Post Promoter

Tikkurila Sverige AB ansvarar inte för kommentarerna nedan, den som skriver en kommentar är själv ansvarig för sin kommentar.