hemma hos

Samtida 60-tal hos Grandpas grundare

Med stor känsla för tidstypisk renovering, inredning, färgsättning och snygga detaljer har Susanna och Jonas skapat sin personliga stil i 60-talsvillan utanför Stockholm.

Jonas Pelz och Susanna Månsson i 60-talsvillan i södra Stockholm.

Jonas Pelz och Susanna Månsson inspireras av husets byggår när de inreder.

– Det finns nog inte en enda centimeter av vårt hem som inte är målat, säger Jonas när han och Susanna tar emot i huset i Stuvsta, söder om Stockholm.

Här finns få vita ytor. Ljust och fräsch känns längre bort än någonsin. Ombonat, harmoniskt och vansinnigt snyggt ligger närmare till hands. Här finns oändligt med inspiration för färgsättning, materialval och känsla.

– När vi köpte huset var det faktiskt ganska fult, eller snarare hade det en fulsnygg känsla. Men vi visste att om vi bara kunde måla om så skulle det bli bra, berättar Susanna.

Nu bor här Jonas Pelz, grundare av inredningsbutiken Grandpa och Susanna Månsson, designansvarig på samma butik och deras två barn Pelle och Bibbi, 4 respektive 2 år. Hemmet går i en grågrön skala med blå köksluckor som det enda aparta inslaget. Jonas berättar att det var Susanna som hittade kulörerna i samband med att man skulle måla om Grandpabutikerna i Stockholm och Göteborg under hösten 2015.

Hall och nedervåning målad i kulörer från Grandpa x Alcro-kollektionen i 60-talshus i södra Stockholm.

Hallen är målad i Södermannagatan från kollektionen Grandpa x Alcro. På nedervåningen finns ett andra vardagsrum, lekrum och kontor.

– Vi tyckte att kulörerna var så fina så vi ville ta med dem hem. Det finns något harmoniskt med mörka kulörer och genom att kombinera dem ton i ton så skapas ett lugn, säger Jonas och fortsätter:

– Vi hade ju lite tidsbrist också när det väl var dags att måla så vi valde att köra på med de kulörer vi hade. Men det blev så himla bra! Det är fördelen när man ska måla allt på en gång, det är enklare att få en röd tråd.

Sovrummet är målat med den mörkare grå kulören Fridhemsgatan, uppkallad efter Grandpabutiken på just Fridhemsgatan i Stockholm.

– Sovrummet är så otroligt mysigt, alla tider på året. Det känns aldrig för mörkt, det är snarare så att man hade kunnat gå ännu mörkare, säger Susanna.

Sovrummet målat i Fridhemsgatan från Grandpa x Alcro-kollektionen.

Sovrummet är målat i den ombonade Fridhemsgatan, även den från Grandpa x Alcro-kollektionen.

Köket, entrén och sällskapsytorna är målade med kulören Södermannagatan, som fick sitt namn efter färgsättningen av Grandpabutiken på Södermalm i Stockholm. En varm grå kulör med liten dragning åt grönt. En kameleont som förändras efter dagens ljus. På dagen är den milt grågrön för att till kvällen dra mot en mörkare grå, varm och ombonad. Planlösningen är öppen och eftersom man valt samma färgsättning i alla rum bildas en fin helhet. Det var planlösningen som Jonas och Susanna föll för från början.

– Det är i köket, vardagsrummet och på altanen som vi är mest. Men i och med att det bara är halvvåningar känns alla rum nära, vi har kontakt med barnen även om de leker nere i gillestugan och vi hänger i köket, säger Susanna.

Men det var inte helt utan blandade känslor som paret lämnade sin gamla vindslägenhet på Södermalm.

– Jonas, du ville ju varken till Stuvsta eller till hus från början, berättar Susanna och han fyller i:

– Jag vet, jag hade svårt att lämna stan, men var så trött på allt släp som det innebär att bo med barn i en vindsvåning. Jag inser nu att jag är mycket mer en husmänniska.

Intresset för form, arkitektur och design är stort för båda.

– Sedan vi köpte huset är jag rätt insnöad på 60-tals arkitektur, jag brukar kolla på Hemnet för att få en känsla för rätt planlösning och olika material, säger Jonas. Han gillar när saker åldras med värdighet.

– Jag älskar slitna stadsmiljöer och byggnader, övergivna platser, ja, fina platser. Det finns så mycket arkitektur med genuina material och kärlek.

Matbord i 60-talsvilla i södra Stockholm.

Jonas och Susanna inreder gärna med 60-talsdesign, men vill samtidigt blanda upp det med modernare inslag.

För Jonas och Susanna är det viktigt att renoveringen sker i linje med husets ursprung. De hämtar inspiration från 60-talet, utan att stirra sig blinda på det. De är tydliga med att det är detaljerna som sätter prägeln, men att det ändå är sakerna man gillar som skapar ett hem och en skön känsla.

– Det går liksom inte att gå all in på 60-tal, menar Susanna. Då hade vi haft rostrött kakel och bruna handfat. Jag var däremot helt säker på att jag ville ha stående kakel, vilket är väldigt typiskt för 60-talet.

– Jag tycker det är viktigt att anpassa inredningen efter årtalet på huset, vi har försökt att hålla det men med en modernare känsla. Vi blandar upp med industrilampor och liknande, vi vill inte att det ska kännas retro. Sedan tycker jag att det är bättre att köpa en grej som man verkligen vill ha och vet att man kommer älska hela livet, kanske bygger man inredningen kring den möbeln. Satsar man på något man älskar är det ofta ett bra köp, säger Jonas och menar att av samma anledning kommer den möbeln att passa in.

Han tycker att man ska ge sig tid att hitta en personlig stil, och inte nödvändigtvis kasta sig efter trender.

– Jag tror det är ganska vanligt att folk inte riktigt vet vad de gillar. I så fall är det bra att hålla igen lite, fundera och tillslut hittar man rätt. Ibland känns det lite hysteriskt med alla inredningstrender i sociala medier. Då undrar jag om det verkligen finns glädje i allt man ser. Jag tycker inte folk ska lägga hela sin vakna tid på bilder som andra lägger ut utan istället se till vad man själv verkligen tycker om, avslutar han.

Vardagsrum målat i Södermannagatan.

Vardagsrummet är målat i den vackert blekgröna Södermannagatan, döpt efter den första Grandpa-butikens adress.

Paletten:
Kulörerna: Södermannagatan, Fridhemsgatan och Gamla Brogatan från kollektionen Grandpa x Alcro, som släpptes 2016.
Stilen: 60-tal med moderna inslag, en touch av industri som ger snygga kontraster.
Materialen: Kolmårdsmarmor, teak, laminat och plåt.

Inred som Susanna och Jonas:
Våga måla. Gråa och gröna toner ger lugn och harmoni. Låt gärna rummen gå ton i ton och var inte rädd för att ge sovrummet mörka väggar.
Gå på känsla. Köp en möbel du tycker om och inred kring den. Sök tidstypiska inredningstips, utan att nödvändigtvis välja bort annat.
Skapa stilleben. Ha det du tycker om framme. Skapa snygga stilleben genom att gruppera dem, gärna på en hög med böcker så de kommer upp lite.

Hemma hos Susanna och Jonas
Här bor: Jonas Pelz, 42 och Susanna Månsson, 34 med barnen Pelle och Bibbi, 4 respektive 2 år.
Var: Varsamt renoverad tegelvilla från 60-talet i Stuvsta, söder om Stockholm.
Gör: Jonas är en av grundarna av Grandpa. Susanna jobbar med design och formgivning samt är ansvarig för Grandpas varumärke Low Key.

Text och styling: Jill Windahl Foto: Klas Sjöberg

Tikkurila Sverige AB ansvarar inte för kommentarerna nedan, den som skriver en kommentar är själv ansvarig för sin kommentar.