Rött & traditionellt

Rött & traditionellt

För många är svensk lantidyll synonym med rödfärgen och de vita knutarna. Men de vita knutarna lanserades faktiskt så sent som i början på förra seklet. I Ljusdal står just nu en historisk klenod skinande röd från förra sommarens stora ommålning.

Alcro_traditionellt_2

 

I skogslandskapet fem minuter med bil från Ljusdals stadskärna lyser en röd pärla. Förra sommaren renoverades fasaden på den historiska hälsingegården.

– Vi hade inte målat om på femton år. Allt stod klart efter förra sommaren och det är jättefint, berättar husägaren Jonas Jonsson.

Renoveringen var relativt omfattande med lagning av hackspettshål och ommålning av en furstukvist och omkittning och ommålning av närmare fyrtio fönster. Colorama Ljusdal levererade Alcro Rödfärg till fasaden och Alcro Bestå fönsterfärg till foder och fönster. Två man och femton arbetsdagar senare stod huset redo att möta nya årtionden.

Alcro_traditionellt_3

 

Gården i Sunnanås byggdes 1867 och ersatte då ett tidigare hus på samma plats. Men gårdens andra hus är betydligt äldre och har funnits i familjens ägo sedan århundraden, berättar Jonas.

– Den ena flygeln finns idag på Skansen i Stockholm som en del av Delsbogården där. Man hittar den ofta i böcker eftersom den har fantastiskt vackra målerier och utsmyckningar på insidan. I den ”nyare” huvudbyggnaden har vi inga målerier men på den tiden köpte rikt folk tryckt tapet. Så vi har tapeter från 1870-talet där färgen inte är fixerad utan man får färg på fingrarna om man tar i den …

Alcro_traditionellt_1

 

När nationalromatiken var som starkast på 1930-talet utredde Bondeförbundet olika historiska gårdars ägarskap. Som en följd delades släktgårdsdiplom ut och där kan man följa Jonas familj ända tillbaka till 1600-talet.

– Det har bara fötts flickor i gården under 1800- och halva 1900-talet, så jag är den första mannen som har ärvt gården sedan mitten på förra seklet. På 1600-talet blev man bofasta på den här platsen, men innan dess bodde folk här också men då bara delar av året eftersom marken tillhörde bodlandet och man var här med djuren under de perioder då man inte var hemma eller i fädbolandet.

Hälsingegårdarna tillhör ett kulturarv som är unikt i mängden av bevarad historisk utsmyckning på ursprunglig plats. I januari 2011 nominerades hälsingegårdarna till att stå med på världsarvslistan. l

Tikkurila Sverige AB ansvarar inte för kommentarerna nedan, den som skriver en kommentar är själv ansvarig för sin kommentar.