Rätt färg för utomhusmålning

Rätt färg för utomhusmålning

Färg är ett enkelt och roligt sätt att förnya sina utemöbler och andra prylar med. Vi avslutar vårt tema om färgsättning av uteplatser med tips på tre produkter som sätter färg på olika ytor.

Alcro_uterum_del3_1

Förnya metallytor: Mekanlack Aqua

En rostig kanna, ett slitet bord eller trista klaffstolar. Med Alcro mekanlack aqua täckfärg är det enkelt att ge gamla metalprylar nytt liv. Färgen får mycket bra fäste och ger en elastisk färgfilm som håller länge utomhus på både små och stora ytor. Innan målning ska ytan tvättas noga med Delfin grovrent, sköljas rent med vatten och eventuellt slipas. Metallrena underlag ska alltid grundmålas med Alcro Metalprimer innan täckmålning.

Alcro_uterum_del3_2

Framhäv träytorna: Altan Lasyrfärg

En vattenburen och lättstruken lasyr som framhäver träets naturliga struktur. Kan användas på nytt, impregnerat och laserat trä som terrasser, staket och möbler samt obehandlade ytor av furu och gran. Lasyren är både slitstark och kulörbeständig vilket ger längre underhållsintervall än exempelvis träoljor. Tvätta ytorna med Delfin Trallrent, borsta bort damm och smuts, slipa vassa hörn och kanter innan målning. Använd en flat lasyrpensel och stryk en bräda i taget för en jämnare kulör.

Alcro_uterum_del3_3

Fixa snickerierna: Bestå fönsterfärg

Lättstruken och vattenburen fönsterfärg som även passar på andra träytor utomhus som möbler och planteringslådor. Med rätt underarbete håller sig ytorna fina länge. Slipa, skrapa och borsta bort lös sittande och sprucken färg, tvätta smutsiga ytor och slipa blanka och hårda ytor matta. Behandla trärena ytor med Bestå Impregneringsolja, grundmåla en gång med Bestå grundfärg innan täckmålning.

Alcro_uterum_Jill_Windahl_2

Stylisten Jill Windahl.

Läs del I och II i Färgstarkt uteliv här!

TEXT: PETRA ALEXANDER  STYLING: JILL WINDAHL  FOTO: MICHAEL FÖRSTER

Tikkurila Sverige AB ansvarar inte för kommentarerna nedan, den som skriver en kommentar är själv ansvarig för sin kommentar.