Putshus – att tänka på

Putshus – att tänka på

Välj rätt kulör till putshuset. Tre viktiga frågor hjälper dig att göra rätt val.

När är huset byggt?
Varje tid har sin färgsättningstradition och stilideal. Det kan ge en fingervisning om vilken typ av kulörer huset passar bäst i.

Hur ser omgivningen ut?
Finns det en gemensam nämnare bland husen i grannskapet, exempelvis vita fönster, kan det vara bra att hålla sig till den och göra personliga val i andra detaljer.

Framhäv eller göm?
Tänk på vilka delar av huset du vill framhäva och vilka du till tona ner och färgsätt därefter.

putshus

Att tänka på

Underhåll rätt. Rätt underhållet är puts ett mycket tåligt material, men får det förfalla kan renoveringen bli omfattande.

Traditionellt ljusa. Putshus har traditionellt en ljusare färgsättning än exempelvis trähus.

Strukturen påverkar kulören. Fasadkulören kommer att uppfattas som mörkare än vad samma kulör skulle göra på ett trähus på grund av de skuggor som bildas i strukturen, men ändå nästan alltid ljusare än hur den ser ut på färgprovet.

Alcros putshuskarta

Karin Fridell Anter är arkitekt SAR/MSA och docent med inriktning på frågor som rör färg i arkitektursammanhang. Hon har tidigare tagit fram flera färgkartor åt Alcro. För ett lyckat resultat när man färgsätter fasaden tycker hon att man i första hand ska fråga sig vad huset och omgivningen vill, inte vad man själv vill.

Den nya putshuskartan kan du hämta här.

TEXT: HEDVIG ANDERSSON  FOTO: KIMME PERSSON

Tikkurila Sverige AB ansvarar inte för kommentarerna nedan, den som skriver en kommentar är själv ansvarig för sin kommentar.