Personligt drömhus

Personligt drömhus

Blått och grönt varvat med rosa och plommonlila. När familjen Svanberg Sköld skulle renovera drömhuset var det självklart att alla väggar, dörrar, golv och snickerier skulle målas. Redan dagen efter det att husköpet stod klart kom hantverkarna. Nu, knappt ett år senare är allt klart. De dämpade kulörerna löper som en röd tråd genom hela huset. Här råder harmoni och lugn – familjen har skapat ett hem precis så som de vill ha det.

Fannydal

Området Fannydal i Nacka ligger bara tio minuter utanför Stockholms innerstad. På en liten återvändsgata ligger familjens gula hus med putsad fasad. Med Järlaskön och svampskogen alldeles intill trädgården bor Matilde och Marcus tillsammans med sina två barn Lizzie, 5 år och Arthur, 3 år. Huset byggdes på 1950-talet av mannen som projekterat stora delar av området.

fannydal_bild1

Björkar, några tallar och blåbärsris ramar in trädgården och i rabatterna samsas buskrosor med hortensior. Utanför det gamla uthuset står ett nytt pingisbord som under kvällarna, efter det att barnen gått och lagt sig, används flitigt. Samma sak gäller den egna flytbryggan nere i sjön.
– Vi har aldrig badat så mycket som nu sedan vi flyttade hit. Det är fantastiskt att hela familjen kan ta sig ett morgondopp innan dagen kommer igång, säger Matilde när vi går tillbaka upp till huset från bryggan.

Vattnet är fortfarande ljummet, solen skiner och trädgården håller precis på att slå över från sensommar till tidig höst. Det doftar skog.
– Vi har plockat mycket blåbär och för några dagar sedan hittade vi till och med lite kantareller här i trädgården. Det kan inte bli bättre, det var nästan så att vi ville täcka över dem så att ingen annan kommer och norpar dem medan de står och växer till sig, skrattar hon.

Huset köpte familjen strax före jul 2014 och sedan dess har det renoverats in i minsta detalj. De första månaderna ägnades enbart åt rivning. Först därefter påbörjades uppbyggnaden av den nya planlösningen.
– Jag är mest nöjd med vårt stora vardagsrum och att vi kunde öppna upp taket för att få en fantastisk takhöjd. Jag är också mycket nöjd med att vi lyckats få fram dova kulörer utan att hemmet för den skull upplevs mörkt.

I hemmet råder ett vilsamt lugn med en dämpad kulörskala som harmonierar genom hela huset. Vardagsrummet är målat i nya kulör Fjärilslarv ur ad 16 (som du kan läsa mer om på sidan 30, reds. anm.). Precis som övriga väggar i huset är den bruten i Alcro Pashmina.
– Det är så roligt med kulörer som ligger nära varandra, men ändå drar åt olika håll. Vi har utgått från våra favoritkulörer grönt och blått och har valt att använda mer blått på övervåningen och mer grönt på nedervåningen. Och så gillar jag ju rosa och rött så de kulörerna finns i barnens rum och i gästrummet.

fannydal_bild2

Matilde och Marcus har under hela processen planerat allt i minsta detalj tillsammans. Innan de satte igång på allvar med arbetet pratade de med en arkitekt, men valde att göra all planering själva. Marcus ritade planlösningen i ett redigeringsprogram och för att hitta de exakt rätta kulörerna målades stora ark och sattes upp i varje rum. Där fick de hänga medan den stora renoveringen som föregick målningsarbetet pågick.

Köket, som från början var tänkt att ligga längst in i huset har istället fått en central plats. Precis som vardagsrummet intill har det målats i Fjärilslarv. Köksinredningen har lackats i Alcros Lovart, en något dovare kulör som passar fint tillsammans med väggarna.

fannydal_bild5

I trappa, vardagsrum och på nedervåningen har de gamla plastmattorna ersatts med ett specialbeställt trägolv som målats i Duggregn för att passa till kolmårdenmarmorn i hallen. Övriga trägolv har slipats och hårdvaxats med pigment.
– Jag letade ihjäl mig efter plankorna till golvet och taket och hittade till slut ett snickeri i Norrland som kunde hyvla till just de dimensioner vi ville ha.

För att anpassa huset efter familjens behov valde Matilde och Marcus att skapa ett rum på ovanvåningen enbart för att titta på film och att mysa i. Här får en stor grå soffan ta plats och väggarna är målade mörkt blå i Alcros Skymning för att ge en ombonad känsla.

– Vi älskar film, teve och litteratur så det är jätteskönt att ha ett rum som man kan slappa, titta på teve och bara hänga i. Vi ville ha blå väggar med svärta men inte att rummet skulle kännas mörkt. Det har vi verkligen lyckats med, säger Matilde medan sonen Arthur bygger flygplan av kuddarna i soffan.

fannydal_bild7

Både Marcus och Matilde jobbar som regissörer i det egna företaget som producerar reklamfilm. Något som påverkat en stor del av inredningen. Överallt möts man av udda ting som handplockats från alla jobbresor utomlands. Tre små trägubbar i teverummets bokhylla till exempel som inhandlats i en hemlig industrilokal i Madrid och som använts i en film av Almodóvar. Eller den tunga mässingvasen i form av två svanar som kramar om varandra, inhandlad på en resa i USA.
– Marcus kommer alltid hem med tunga väskor och jag är likadan. Vi fyller väskorna med loppisgrejer och mat som inte går att hitta här hemma.

Suterrängvillan har tre plan där ytterdörren på mellanplanet förbinder de olika våningarna. Familjen valde därför att måla dörren i den blågröna kulören Racing för att sätta tonen för hela huset som går i just blått och grönt.

Den ljusa hallen på nedervåningen är målad i Igloo och längs ena väggen löper en lång garderobsvägg målad i Aubergine.
– Jag vet inte hur länge jag letade efter den perfekta tonen på aubergine. Jag tycker själv att min favoritväska har den perfekta kulören och gick runt med den och jämförde kulörprov tills jag hittade helt rätt.

fannydal_bild4

På nedervåningen ligger sovrummen. De stora fönstren ut mot trädgården och sjön ger ett behagligt ljusinsläpp i föräldrarnas sovrum. Precis som de övriga golven på nedervåningen är det här målat i grågröna Duggregn medan väggarna fått en mer blågrå ton.

Alcro-fanny dahl-1

Trots att familjen inte hunnit bo här så länge har de redan hunnit sätta sin personliga prägel och skapat ett ombonat hem.

Fakta: Här bor Matilde med maken Marcus och barnen Lizzy, 5 år och Arthur, 3 år.
Bor: I funkishus byggt 1958, i Storängen, 10 min utanför Stockholm
Yrke: Matilde har varit redaktör på Elle Decoration, Plaza Magazine och DN Kultur, nu regisserar hon reklamfilm på Standart tillsammans med maken. Som hobbyprojekt driver hon matbloggen Waltzingmatilde.com

Matildes tips

• Om du vill ha mycket kulör i ditt hem kan det vara bra att ha en röd tråd. Jag har låtit kulörerna på väggar, golv, lister och garderober i respektive rum gå ton i ton med varandra. Och så har jag hållit mig till två färgskalor som jag älskar: blå-grön och rosa-plommon.
• Välj kulörer som du tyckt om länge, då vet du att du inte faller för någon trend och till exempel målar hela huset lejongult trots att du tidigare avskytt den färgen.
• Mycket svärta gör kulörerna lugnare, mer dämpade och subtila.
• Köp inredningsdetaljer på dina resor. Och fråga folk på plats om de lokala smultronställena som gårdsloppisen, söndagsmarknaden och butikerna utanför turiststråken.

TEXT: SANDRA TROEDSON FOTO: KLAS SJÖBERG

Tikkurila Sverige AB ansvarar inte för kommentarerna nedan, den som skriver en kommentar är själv ansvarig för sin kommentar.