På spaning i Paris; Grått, grått, grått, med härliga inslag av korall

På spaning i Paris; Grått, grått, grått, med härliga inslag av korall

De rosa och pastelliga kulörerna kommer att finnas med i inredningssammanhang en bra tid framöver. Rosa får samsas i olika toner av korallorange och ofta med grått som bas. Detta såg vi tydligt på den spännande franska inredningsmässan Maison et Objets i Paris.

Mässan – som hålls två gånger om året – samlar drygt 3 500 utställare inom områdena möbler, hemaccessoarer, hemtextil, köksprodukter, konsthantverk, etnografiskt antikt och dekoration.

En dramatisk och känslosam färgpalett tecknas i mörkare toner av grått som ersätter det svarta som vi sett en längre tid. Känslan är urban, med skuggspel och blanka reflektioner likt en stadsbild i en varm solnedgång. Den orange tonen har tonats ner till en mjukare och en mer sofistikerad korallton och den kombineras gärna med andra rosa nyanser och med någon neonaccent som kickar till. Kombinationen är dels bohemisk-romantisk, dels sval och elegant i de mer klassiska miljöerna.

Grasuggesoffa_1

 

Bulliga och organiska former har sofforna hos franska Ligne Roset som ritats av bröderna Ronan och Erwan Bouroullec. Soffan och sittpuffen ges en spännande stram kontrast tack vare de kostymliknande tygerna i olika grå nyanser. Lekfullt och elegant på samma gång.

KorallgraMuuto_1

 

Vackert i gråtoner och strama smäckra linjer visade danska Muuto med sina soffor – den ena grå och den andra i en lite skarpare korallton, som matchas av en taklampa och en enkel kudde.

KorallsoffaTvasits_1

 

En traditionell tvåsitssoffa, som kan tendera att bli lite tråkig, blir härlig som en syrlig karamell i korallfärgat ulltyg. Vackert mot den mustiga folkloristiska mattan i vinrött, hallonrosa och senapsgult.

HelmiloRosasoffaLRoset_1

En klassisk miljö i utsökt kulörpalett. Basen går i grå toner, soffan i puderrosa som kompletteras med violett. Violett kommer som en ganska ny och oväntad kulör – elegant och modern – som inte känns allt för vågad för de svenska hemmen.

Ljusgronasoffor_1

Ljusgrågröna soffor med korallkuddar i vacker kombination.

TvaPasfotoljerLRoset_1

Denna puderrosa fåtölj med ljust trä, var bara en i mängden på den stora mässan. Här i kombination med korall i Inga Sempés ombonade matelasserade fåtöljer i en annorlunda form, Ruché för Lignet Roset.

GrattporslinMeissenC_1

 

Grått elegant porslin från Meissen Couture.

PorslinRymd_1

 

Porslin med rymdkänsla i annorlunda färgkombinationer, korall, bränd orange, lila, grått och guld.

RandKelimRosa_1

 

Traditionella kelimmattor i härligt syrliga rosagula toner – på gränsen till neon – piggar upp och förändrar ett helt rum.

MattaGolvpuffPortugal_1

 

Vackert mot den grå väggen är den hallonrosa mattan från det unga portugisiska företaget Durano. De producerar textilier som tål väder och vind och som är ekologiska och färgbeständiga – utan farliga kemikalier. Mattan Ritual i hallonrosa är inspirerad från indiankulturen. Golvpuffen är inspirerad av Amazonliljan.

Toilesdesoleil_1

 

Underbara ränder hos Les Toiles du Soleil, som samarbetar med ett japanskt företag som skapat dessa sommarväskor i korall, orange och grått som bas.

Tikkurila Sverige AB ansvarar inte för kommentarerna nedan, den som skriver en kommentar är själv ansvarig för sin kommentar.