På landet hos Ahlvar

hemma hos

På landet hos Ahlvar

I ett litet gult stenhus med brutet tak har Lotta Ahlvar sitt alldeles egna paradis. Omgiven av grönska intill en sjö driver hon upp nya plantor, tar sig ett dopp och kopplar av i solstolen med ett glas hemgjord flädersaft.

Knappt tre timmar från Stockholms innerstad ligger Lotta Ahlvars semesterbostad. Vi åker ut för att hälsa på. Det är en varm försommardag och vägen dit bjuder på slingrande grus­vägar och hagar med betande kor, får och hästar. Himlen är klarblå och de vilda syrenerna har precis slagit ut i full blom. Längs vägkanterna blommar prästkragar och smörblommor. Landskapet är som det vackra­ste vykort. Vi kör förbi några lador och ett gammalt plåtslageri och längst ner mot sjön ligger det gula lilla huset.
– Min man kommer från trakten så att vi hamnade just här är ingen slump, berättar Lotta Ahlvar och visar oss runt i trädgården.

Det vinterbonade sommarhuset från 1930-talet har en ljusgul fasad och vita knutar. Lotta och hennes man har själva renoverat det till ursprungsstil. Längs ena kortsidan samsas sticklingar med frodiga plantor av sommarblomster, perenna växter och välmående agavekaktusar. Just dessa kaktusar finns i olika storlekar runt om i trädgården.
– Jag fick två plantor för många år sedan och har sedan dess tagit sticklingar på dem. Alla som kommer och hälsar på får med sig några härifrån, säger hon och visar vidare in i växthuset.
Intill den privata sandstranden, med vassen utanför knuten, ligger det lilla växthuset. Takets fönster går att fälla ut vid riktigt heta sommardagar. De stora pelar­gonerna är alla uppdrivna av Lotta själv. Rosor, kryddor och sticklingar tillsammans med de röda möblerna från Grythyttan och vackra vintagepiedestaler gör rummet till en sann dröm för alla med gröna ambitioner. Ett stort plommonträd skänker välbehövlig skugga åt växterna.
– Här inne kopplar jag gärna av med en bok, berättar hon samtidigt som hon med flinka fingrar rensar bort bruna blad från en av de stora pelargonerna.
Det är en vindstilla dag, det enda som hörs är plask från skrattande barn som hoppar från badbryggan vid sjön och en ensam båtmotor som surrar lite längre bort. Lotta berättar om vintrarna, hur man kan höra det knäppa i isen när den lagt sig tjock över hela sjön.
– Då åker vi skridskor här ute, vissa pilkar och det är fantastiskt vackert att fira julen här.
På bryggan vid vattnet står däckstolar, Lotta berättar att det bor en gädda i vassen och att hon tillsammans med sin man brukar åka ut på sjön och fiska om kvällarna.

De gamla fönstren på huset är målade i en kloro­fyllgrön kulör som lyfter all grönska utanför. En stor och översållad röd klätterros tronar upp längs verandan ända upp till balkongen på övervåningen. Väl innanför dörrarna är det svalt och skönt.
– Vi måste ha dörren stängd så att inte vår katt Elvis springer ut. Han är en riktig stadskatt och van vid att vara inomhus. Men det gör inget, den stängda ytter­dörren håller ju värmen ute, säger Lotta och häller upp en kanna hemgjord flädersaft.
Hennes man har precis kommit hem med färsk saltgurka från den lilla byn. I köket strilar ljuset in, från köksfönstret glittrar sjön. Väggarna är ljust blå och köksluckorna ljusgula. Att här bor en person med stort intresse för loppis- och auktionsfynd är inte svårt att förstå. Överallt finns fina äldre möbler, prylar och konst. I hallen står makens sneakers, ett kap från en vintage­loppis i Tjeckien.
– De är nog värda en hel del pengar nu.
På väggarna hänger stora äldre tavlor med motiv på svulstiga blombuketter och stilleben, bakom dörren in till vardagsrummet står ytterligare några porträtt på unga kvinnor.
– Dessa två tavlor är inköpta på en fantastisk loppis i Paris, förklarar Lotta. Det roliga är att min mamma är minst lika galen som jag när det gäller loppisfynd. Det är väl från henne jag ärvt mitt intresse.

Golven är genomgående trärena och i hallen på neder­våningen är bröstpanelen fernissad. Vackra trasmattor ligger här och var i huset. En stor trappa leder upp till övervåningen med alla sovrum. Även här uppe är allt inrett i en vacker vintageanda. I dotterns rum står en gammal järnkamin som värmer gott under vinterns kalla kvällar. Det lilla badrummet är klätt i panel som målats i en mintgrön ton. Genom det lilla fönstret kan man titta ut över sjön.
– Nu är det väl dags för ett dopp, hojtar Lotta. Titta på den här badrocken, visst är den vacker, fortsätter hon och håller upp en vintagebadrock i cremefärgad frotté.
Med stråhatt och badrock beger vi oss ner till bryggan för ett dopp. Det är ljummet i vattnet och man ser ner till botten.
– Någonstans här bor gäddan, ibland brukar vi kunna se den simma in mot vassen.
När vi lämnar Lottas oas och kör de slingrande grusvägarna tillbaka till stan har vi varsin liten stickling agavekaktus i knät.

Hemma hos Lotta Ahlvar

På sommarstället kopplar Lotta av från jobbet som vd för Handarbetets vänner med odlingar och bad.

Lotta Ahlvar

Här bor: Lotta Ahlvar med make och dotter under sommarhalvåret samt tidvis under vinterns lediga dagar.
Var: I en by i Östergötland intill en sjö.
Gör: Vd för Handarbetets vänner, följ henne på Insta­gram på @lottaahlvar.

Fånga stilen: STOLEN ROLL av Verena Hennig passar lika bra ute som inne. FATET LAUST från Broste Copenhagen. VÄXTHUS i ljust trä från Atelier 2+ passar utmärkt för stadsodlaren. RÖLLAKANSMATTAN RÖDBROKA formgavs av Ann-Mari Forsberg 1944. Foto: Märta Måås-Fjetterström AB. krukorna Fold Pot av Pizzolorusso.

Paletten

Kulörerna: Vaniljglass, Dagg och Misty Mint.
Stilen: Vintage med handplockade detaljer, konst och gedigna möbler. Ljust, klassiskt med prägel av 1920-talet.
Materialen: Gediget trä, ren ull och vintage­linne ger en lyxig känsla.

Inred som Ahlvar

Välj det unika och gedigna. Ta fram ursprunget i huset och välj prylar från samma tid. Leta inredning på loppis och i vintage­butiker.
Blanda bleka pasteller med rått eller mörkt trä. Dämpade kulörer med lite svärta ger en dammig känsla av 1920-talets Paris.
Klassiska växter som klätterrosor, Toffelblomma, pelargoner, rhododendron och knotiga fruktträd skapar en tidsenlig trädgård.

TEXT: SANDRA TROEDSON  FOTO: KLAS SJÖBERG

Tikkurila Sverige AB ansvarar inte för kommentarerna nedan, den som skriver en kommentar är själv ansvarig för sin kommentar.