Oxbacksskolan första Färgfonden-projektet

färgfonden

Oxbacksskolan första Färgfonden-projektet

Oxbacksskolan ansökte till Färgfonden för att rusta upp de slitna lokalerna. Nu är måleriprojektet igång – och har visat sig ge effekter utöver de estetiska.

Oxbacksskolan stod klar 1950 och var då en av Europas modernaste skolor. Drygt 60 år och många generationer skolklasser senare är bygganden sliten och flera lärare hade påtalat behovet av att rusta upp lokalerna. En av dem, Jessica Nordvall, hörde talas om Färgfonden och bestämde sig för att ansöka.
– Vi kände att eftersom både lärare och elever tyckte att det var viktigt att göra något åt lokalerna så borde vi försöka göra det, berättar hon.

Genom Färgfonden kan allmänheten ansöka om färgsponsring till samhällsnyttiga projekt.

Ansökan godkändes och eleverna tog, tillsammans med färgsättningsexperten Yvonne Karlsson, fram idéer på vad man skulle kunna göra och röstade fram ett vinnande förslag. Alcro stod för färgen, men målat har eleverna själva gjort under ledning av skolvärden Michael Persson. Förutom uppfräschade klassrum och uppehållsrum har initiativet fått andra positiva effekter på skolmiljön.
– Man får nya konstellationer, elever som annars inte umgås börjar samarbeta, killarna har blivit mycket hjälpsammare mot tjejerna, man får en lite annan rangordning, berättar Michael.
De nymålade väggarna har också gjort att man börjat se över övrig inredning.
– Vi ska byta gardiner, och göra något åt de här tråkiga akustikplattorna i taket. Men det måste få ta tid. Jag gör inget själv, utan det bygger på att eleverna är med. Men vi kommer att fortsätta förbättra miljöerna. Det är en annan väldigt positiv effekt av projektet, säger Michael.

Jessica Nordvall, lärare, och Michael Persson, skolvärd, har drivit projektet tillsammans med eleverna.

Jessica tror att det betytt mycket för eleverna att känna att de kan påverka sin vardag och skolmiljön.
– För eleverna har det nog gett en känsla av att de kan vara med och påverka och att deras idéer och tankar är viktiga. Att de känner sig delaktiga, att det inte är vi vuxna och dem utan att det är vi, tillsammans.

Initiativet har lett till att nya gruppkonstellationer har vuxit fram i klasserna.

Fler Färgfonden-projekt kommer att starta under våren. Läs också mer om Färgfonden och Oxbacksskolan i nästa nummer av Alcro trend som kommer ut i mars.

Färgfonden

Färgfonden är ett initiativ från Alcro som ger allmänheten möjlighet att förverkliga samhällsnyttiga måleriprojekt. Alcro bjuder på färgen vid ommålning av exempelvis skolor, asylboenden, föreningslokaler och liknande. Initiativet grundar sig i funderingar kring hur vi kan leva mer hållbart. Färgfonden är en del av Alcros hållbarhetsarbete och syftar till att på detta sätt återinvestera resurser i samhället.

Tikkurila Sverige AB ansvarar inte för kommentarerna nedan, den som skriver en kommentar är själv ansvarig för sin kommentar.