Om kulörta kontor och kreativitet

Kontor

Om kulörta kontor och kreativitet

I en utställning på Grev Turegatan 30 i Stockholm har stylisten Sara Garanty och hennes team Creativs byggt ett kreativt kontor under rubriken ”Why does creativity create more fun”. Utställningen pågick under hela designveckan.

Sara Garanty Målar Alcro trend

Utställningen gestaltar varför vi mår bättre och gör ett bättre jobb i färgsatta miljöer, samt vilken kulör som passar för vilket rum. Kulörerna är noggrant utvalda från Alcros kulörkollektion ad.18 tillsammans med tavlor från ett antal konstnärer. Sara Garanty brinner för kulör och färgsättning, och berättar varför just färgsättning av kontor är extra viktiga.
– Vi spenderar mycket tid här och vita kontor är egentligen det som passar människan sämst. Det blir för ljust för oss. Vi kan jämföra det med när det har snöat och vi får kisa mot ljuset. Vita kontor ger samma effekt, vi blir trötta och får spänningshuvudvärk.

 

Konto rosa stol blå väggar Alcro Trend

Väggarna är målade i Alcros Blåstång och matchas med inredning och konst i rosa, gult och orange. Tavlor av från vänster: Ulrika Vargtand, Damielle Pamp, Malin Bobeck Tadaa. Foto: Lina Östling

 

Sara menar att eftersom vit inte finns med i färgcirkeln, är den det svåraste att matcha med en annan kulör.
– Det blir för stor kontrast. Vit finns inte heller i naturens färgskala och alla vet hur bra vi mår av att vara i naturen. Därför förespråkar jag färg, det känns inte som vitt är naturligt för oss att vistas i.

Hon förklarar att både kulörer och konst öppnar våra sinnen och skapar kreativitet.
– Konst speciellt gör något med dina känslor. Med konst ser du något annat. Det här gäller inte bara oss som jobbar kreativt utan det är samma för ekonomer, ja alla yrken. Och även om du skulle bli provocerad av en tavla, hjälper den att få ut känslor. Kreativiteten öppnas.

 

Röd soffa rosa väggar Alcro trend

Här var det soffan som styrde valet av väggfärg och konst. Rosa i fin kontrast mot väggen i Alcros Oktan. Tavlor från vänster: Peggy der Danielian, Eva Diller, Adriana Bellet . Foto Lina Östling

 

I utställningen har Sara i stort sett valt konsten efter väggkulören, men menar att det går precis lika bra att göra tvärt om.
– Ofta har du en tavla i ditt hem som du tycker mycket om. Det går jättebra att fånga en kulör ur tavlan till väggen. I förhållandet mellan konst och väggkulör tänker jag att kulörerna antingen bör gå ton i ton, kontrastera eller vara komplementfärger till varandra, hur de harmonierar.

När hon färgsätter rum tänker hon på samma sätt, samt att hon tar hänsyn till olika kulörers egenskaper.
– Väggkulörerna bör harmoniera med varandra. Här har vi till exempel byggt ett konferensrum och en lounge intill varandra och jag ville att rummen skulle hänga ihop. Konferensrummet fick tre blå väggar och en rosa. Loungen målades helt i rosa. Blått sägs dessutom skapa koncentration och rosa är en social färg som öppnar upp för kreativitet.

Blå soffa med rosa väggar och konst Alcro Trend

Loungen är målad i Alcros Old Rose och harmonierar med konferensrummet intill. Tavlor från vänster: Joagi, Tekla Utterström, Louise Winkler, Stefan Holm Mardo. Foto Lina Östling

 

rosa och röda väggar med tavlor Alcro trend

Konferensrummet har en vägg i Alcros Old Rose för att hänga ihop med loungen intill. Tavlor från Mia Hozona och Anna Mårtensson. Matsalen målades i Burnt Sienna, som i sin tur harmonierar fint med Old Rose. Tavlor från Lisa Törner, Emma Vo, Anna-Karin Lingham, Rickard Ahl. Foto: Lina Östling

 

För matsalen valde Sara en rödbrun nyans i Alcros Burnt Sienna.
– Det är en rolig kulör och den harmonierar med den rosa loungen. Det sägs också att du blir hungrig av rött.

Hon förklarar att det även handlar om kulturell bakgrund och tidigare erfarenheter vad kulörerna gör med dig.
– Generellt kan man säga att grönt får dig att slappna av och här i Sverige har vi en väldigt stark association till grönt. Naturen och våra sommarhus är viktiga för oss, därför älskar vi grönt och mår bra av grönt.

 

Sara garanty vid tavla

Switch from work to play. Sara Garanty uppmuntrar alla att koppla om hjärnan ibland. Tavlor av Monika Wennergren. Foto: Lina Östling

 

I utställningen hittar vi de gröna väggarna på en plats som Sara väljer att kalla ”Switch from work to play”. Den här platsen har även en gul vägg. Sara menar att vi behöver gå ifrån datorn ibland. Hon uppmuntrar till att skapa en kreativ plats, där man kan få koppla om hjärnan.
– Här sitter du på en annan stol, vid ett annat bord och jobbar mer lekfullt. Gult öppnar för kreativitet, för glädje, tänk solen, vilken positiv effekt den har på oss. Man kanske inte vill vara åtta timmar i ett gult rum, men gult och grönt är perfekt för en pausplats på kontoret.

I utställningen gestaltas sammanfattningsvis flera antal rum som genom rätt kulörkombinationer för både väggar, inredning och konst skapar kreativitet och inspiration oavsett vad du jobbar med. Att kulör får oss att trivas råder inga som helst tvivel. Sara avslutar med uppmuntran.
– Jag hör ofta att folk säger ” Vi målar vita väggar och tar in kulör på kuddarna i soffan”. Jag tycker ni ska vända på det. Kulör på väggen och vita kuddar i soffan. Och vågar du inte riktigt hela vägen, bryt kulören i en nyans. Det är en bra start och det är dessutom ganska enkelt att måla om.

 

Lila väggar ståbord alcro trend

Sara uppmuntrar till effektiva ståmöten. Väggar i Alcros Sjöbod. Tavlor från Emma Vo, Martin Åkesson, Peggy der Danielian, Patrik Lundell. Foto: Lina Östling.

 

Konsten i utställningen är curerad av medgrundaren Katarina Hornsjö på Creativs. Creativs hyr ut både konst och kreativitet till kontor. Kontakta Sara Garanty för med information.

Vill du följa Creativs?
Instagram @hejcreativs

Text: Jill Windahl för Alcro Trend

Tikkurila Sverige AB ansvarar inte för kommentarerna nedan, den som skriver en kommentar är själv ansvarig för sin kommentar.