Olja altan och måla utemöbler

Olja altan och måla utemöbler

Altanen är en av våra härligaste platser. Med rätt behandling på kan du njuta av en lång och härlig säsong, i trygghet att både altandäck, staket, fasad och möbler är rustade för alla tänkbara väder och påfrestningar.

Altan målad med Alcro Bestå Fönsterfärg

Staket, pelare och utemöbler är målade med Bestå Fönsterfärg, vit. Bordet är smyckat med porslin och duk från Norrgavel, urnor är formgivna av Stefan Andersson, Norrgavel. Dynor, tallrikar och karaff från Granit.

Trä är ett levande material som bryts ner av fukt och mikroorganismer och som spricker av torka. Bor du dessutom nära vattnet är påfrestningen från fukt extra hög. Med rätt behandling håller sig trä levande och fint längre.

Vill du måla staket och utemöbler väljer du Alcro Bestå Fönsterfärg eller Bestå Täckfärg för bästa resultat. Dessa går att bryta i alla Alcros kulörer.

Altandukning

Bestå fönsterfärg ingår i ett fönstersystem, men fungerar lika bra för både möbler och andra ytor som påfrestas av vind, regn, fukt och sol. Bestå Fönsterfärg är lättstruken, täcker bra och ger en väderbeständig yta med god kulörhållning. Både impregneringsoljan, grundfärgen och täckfärgen är vattenburna, vilket är bra både för dig som målar och för miljön. Torktiden är mycket kort, du hinner täckmåla två gånger samma dag. Målar du fönstren kan de stängas redan 4-6 timmar efter avslutad målning.

Däckstolar målade med Alcro Bestå Fönsterfärg

Däckstolarna har renoverats med Bestå Grundolja grundfärg och fönsterfärg. Altanen är oljad med Träolja. Hamamhandduk, kudde och träskor från Norrgavel, bricka och kaffekoppar från Granit. Den nyfikna katten heter Morris.

För täckmålning av utemöbler och staket, börja med att först stryka en gång med Bestå Grundolja Trä på skarvar och ändträ. Torka bort överskottsolja efter 30 minuter. Grundmåla ytorna med Bestå Grundfärg. Stryk sedan ytorna två gånger med Bestå Fönsterfärg.

Stol målad med Alcro Bestå fönsterfärg

Inspiration till färgsättning av fasader hittar du på Alcro.se. Stolen klarar att stå ute eftersom den är målad Bestå Fönsterfärg, bruten i kulören Balett. Dyna från Granit, handduk från Norrgavel.

Om du oljar din altan regelbundet kan den klara sig länge från påfrestningar, sprickor och uttorkning. För arbetsråd och information om vilken olja som passar ditt träslag, läs mer på Alcro.se.

Hos Alcros återförsäljare kan du också få hjälp att pigmentera oljan, det går att få många olika nyanser.

Utemöbler målade med Alcro Bestå Fönsterfärg

När det kommer till fasaden och skydd av denna är nyckelordet fukt. Norr- och östsidor på hus har naturligt längre våttider och löper därför större risk att drabbas av fukt och mögel. Alcro Bestå Täckfärg för träfasader ger ett utmärkt skydd mot påväxt av svartmögel. Färgen minskar risken för smutsupptagning och håller glans och kulör under lång tid. Om du är osäker på vilken eller vilka produkter din fasad behöver, konsultera gärna en certifierad fasadexpert, du hittar en fasadexpert nära dig med hjälp av vår tjänst. Fasadexperten kommer hem till dig för att besiktiga din fasad, och kommer att ge dig en objektiv bedömning av den tidigare målade ytan.

Läs och lär dig mer om fasadmålning, här.

Här kan du läsa mer om Bestå fasadsystem.

 

Lycka till med målningen, och njut av säsongen!

 

Text och styling: Jill Windahl
Foto: Lina Östling

Tikkurila Sverige AB ansvarar inte för kommentarerna nedan, den som skriver en kommentar är själv ansvarig för sin kommentar.