Nya supermatta Alcro Pashmina ger tålig lyxkänsla

Nya supermatta Alcro Pashmina ger tålig lyxkänsla

Nu behöver du inte längre kompromissa mellan känsla och kvalitet. Sedan i höstas finns Alcro Pashmina, marknadens mattaste färg som dessutom är tålig och kan tvättas av.

Supermjuk och sällsynt. Den speciella ullen från Pashminagetterna som finns i Himalaya, Pakistan och norra Indien har länge ansetts tillhöra världens främsta. De tunnaste och mjukaste fibrerna finns intill skinnet på getens hals och mage. Det mödosamma arbetet att skilja de tunna pashmina-fibrerna från den övriga pälsen har gjort garnet sällsynt och dyrt. Något för den som vill ha kvalitet och är villig att betala för det.

– Vi ville hitta ett namn som kunde ställas i relation till vår helmatta föregångare Alcro Kashmir, men som signalerade att det här är något alldeles extra, berättar Karin Stålhammar marknadsansvarig på Alcro.

Trenden de senaste åren har gått på mot allt mer matta ytor. Många leker med kontrasten mellan helmatt och högblankt.

– Det märks tydligt att yta återigen står i fokus efter många år där kulören varit i centrum. Att ytans känsla är en viktig del av ett rums utformning intygar inredaren Andreas Bruzelius Berger. Han har sitt säte i Malmö där han hjälper kunder med privat och offentlig inredning. Han började inom hotell- och restaurangnäringen, men sadlade om när det egna intresset för form och färg tog överhanden.

– För mig som inredare är det en fördel att känna till hur en restaurang eller hotell används eftersom jag måste ta hänsyn både till estetik och funktion. Det går inte att använda en känslig färg, hur snygg den än är, i en restaurang exempelvis där du både har slitage och fläckar som måste gå att ta bort.

I det sammanhanget fyller nya Alcro Pashmina en självklar funktion. Den är helmatt med glans 1–3, beroende på vilken bas och pigment som används vid brytningen. Det kan jämföras med Alcro Kashmir som har glans 5 eller Alcro Sober som har glans 7. Pashmina är till skillnad från Kashmir en helakrylat som i sin sammansättning är mycket mer motståndskraftig när det gäller repor, berättar Karin.

– Den här ytan kan du tvätta av och fungerar att ha i en hall eller i ett kök. Det är första gången vi har en matt slät yta som verkligen kan fungera i en barnfamilj exempelvis.

Att inte behöva kompromissa med utseendet tycker Andreas som inredare låter som en god nyhet. Han tycker generellt att det intresse som har funnits för ytor utomlands nu börjat komma till Sverige.

– Jag var nyligen i Italien och där har man länge experimenterat mer med själva ytan. Då tänker jag inte bara glans, utan även struktur. Jag såg exempelvis en roller som gav krokodilmönster på väggen. Känslan i underlaget är enormt viktig eftersom den påverkar hur man uppfattar ytan, betonar han.

Alcro_pashmina3

Karin Stålhammar: ”I modevärlden finns en ytlighet som vi vill skoja med. Samtidigt vill vi inte förlöjliga eftersom ytan för oss i färgbranschen verkligen är det som räknas.”

Generellt tycker han att trenden gått mot vad han kallar ”torrare” ytor senaste åren.

– Många vill åt det supermatta. Det har traditionellt förknippats med en mer exklusiv känsla, eftersom den typen av ytor har varit känsliga för slitage och inte kunnat användas överallt.

Anledningen till att han själv är förtjust i matta väggar är att de presenterar kulörer på ett snyggt sätt.

– Sammetskänslan ger kulören ett djup och rummet uppfattas mjukare, vilket kan vara attraktivt särskilt i inredning som man vill ska kännas personlig och intim. Glansen ger känslan och förändrar rummet. Dels gör reflektionerna att ljus kommer in i rummet på ett annat sätt, vilket du måste ta hänsyn till när du väljer kulör. Dels kan bebyggelse utanför fönstret påverka. Har du ett rött hus mitt emot kan exempelvis dina grå väggar upplevas som rosa. Det är också värt att väga in när du väljer glans, tipsar Andreas.

Alcro_pashmina4

 

    Även om torra matta ytor legat långt upp på önskelistan hos inredare senaste åren har det hela tiden funnits ytor där de har varit svåra att använda på grund av färgernas känslighet mot smuts och repor. Med nya Alcro Pashmina öppnas möjligheten till exempelvis exklusiv känsla i en hall eller köksmiljö. Färgen klarar att torkas av utan att det blir märken.

Även om torra matta ytor legat långt upp på önskelistan hos inredare senaste åren har det hela tiden funnits ytor där de har varit svåra att använda på grund av färgernas känslighet mot smuts och repor. Med nya Alcro Pashmina öppnas möjligheten till exempelvis exklusiv känsla i en hall eller köksmiljö. Färgen klarar att torkas av utan att det blir märken.

För att hitta rätt rekommenderar han alltid provmålning eller att måla på en kartong att sätta upp.

– Om det inte gäller vita väggar, som jag tycker att vi har för mycket av i det här landet, så har kunderna oftast svårt att komma till beslut utan att ha fått ett synintryck, är min erfarenhet.

I oktober lanserades ett samarbete mellan modeföretaget Tiger Jeans och Alcro där just helmatta Pashmina smyglanserades i kampanjen. Produktchef och jeansdesignern Fredrik Folkesson förklarar varför:

– Det finns en självklar koppling mellan jeans och matta ytor. Bomull som textilt material är matt generellt. Det är egentligen bara när du använder skinn eller olika nylon- och polyesterblandningar som du stöter på riktigt blanka plagg inom Jeans mode.

Under parollen ”Paint it black” kan kunderna få provburkar hos Tigers återförsäljare och köpa färgen hos Alcro-återförsäljare landet runt med Alcro Pashmina bruten i en för kampanjen särskilt framtagen Tiger-svart (T/J Black). Den svarta skalan har varit ett kännetecken hos Tiger of Sweden/Jeans, sedan deras första kollektioner för tolv år sedan.

– Vi har varit kända för våra svarta jeans och försöker att vara innovativa när det gäller den paletten. Vi gör stor skillnad på kulör och kulör i det sammanhanget. Därför tyckte vi också att det var kul när idén till samarbetet dök upp. Nu tar vi vår livsstil ett steg längre, det vill säga ända in till väggarna i hemmet. Vad jag vet är det inget annat modeföretag som gjort det i Sverige ännu, även om det finns flera som har gett sig in i home-marknaden på senare år, säger Fredrik Folkesson.

Tidigare har man använt denimkvaliteter med rött i botten, men nu används en varp med svart i den blå färgen, vilket ger ett mörkare fundament.

– Möjligheterna att använda svart är i princip oändliga. Jag funderar själv på att måla om hemma. Om jag gjorde ett helt rum svart skulle jag välja helmatt för att slippa reflektioner. Det ger ett behagligare intryck.

Alcro_pashmina6

 

Till lanseringen av nya Alcro Pashmina använder Alcro en portion humor och lutar sig mot modevärlden under parollen ”Det är ytan som räknas”, berättar Karin.

– Många kunder gör ingen skillnad på glans. Det kan vara svårt att förstå hur mycket känslan i ytan påverkar helhetsintrycket. Det vill vi försöka påverka med den här kampanjen.

För att få till en autenticitet i modebilderna anlitades fotografen Peter Gehrke som var en av de unga stjärnorna under nittiotalet och sedan dess dominerat mode-Sverige.

– Det känns som att vi hittat helt rätt i stilen när det gäller Pashmina-kampanjen. Nu hoppas vi att kunderna också förstår hur mycket ytan räknas, säger Karin!

TEXT: JOHAN IGETOFT FOTO: PETER GEHRKE OCH IDHA LINDHAG

Tikkurila Sverige AB ansvarar inte för kommentarerna nedan, den som skriver en kommentar är själv ansvarig för sin kommentar.