Nya kollektionen ad.18 är här!

ad.18

Nya kollektionen ad.18 är här!

ad.18 är Alcros senaste kollektion och består av 15 utvalda kulörer som gör det enkelt att utforska nya färgskalor. Färgsättningexperten Yvonne Karlsson och stylisten Dennis Valencia berättar.

(Tv) Vardagsrumsvägg i Smoking med bord i Oktan. I väggmålningen syns Oktan, Chicken coop, Brownie och Blåstång. (Th) Vägg målad i Blåstång med bord i Oktan och stol i Brownie.

Stylisten Dennis Valencia har tolkat Dark Wood mot en bakgrund i Brownie.

ad.18 – ny kollektion i tre teman

ad.18 är Alcros senaste kollektion och består av 15 utvalda kulörer. Kulörerna är indelade i tre teman: Dark Wood, Lemon Crisp och Desert Sunset. Tanken med kollektionen är att uppmuntra till att utforska nya färgskalor. Det ska vara enkelt att välja rätt kulör och enkelt att matcha.

– Färgvärldarna är framtagna för att plocka upp de trender vi ser just nu och för att kulörerna inom varje färgvärld ska vara enkla att matcha med varandra. Kulörer ska ju sättas i sitt sammanhang, säger Yvonne Karlsson som är färgsättningsexpert och en av dem som tagit fram den nya kollektionen.

(Tv) Dennis Valencia tolkar Desert Sunset mot en bakgrund i kulören Burnt Sienna. (Th) Inmålad öppen spis och vägg i Pinje.

Vägg, sängbord och tak i Old Rose med panel och lister i Strand.

Trendkänslig kulörsamling

Kulörerna i kollektionen tar ett tydligt avstamp i de strömningar vi ser inom inredning och färg just nu.

– Från millennieskiftet fram till nu har vi haft en tid av tillbakablickande. Hittills har vi roterat kring det som är 1900-talets andra hälft. 50-tal, 80-tal och 90-tal har kommit tillbaka inom allt från mode och inredning till konst och kultur, fortsätter hon.

Hon menar att människor vid varje sekelskifte har börjat med att blicka bakåt stilmässigt.

– Tittar man från 1900 och framåt så tog det ungefär 20 år innan det blev en ny stil. Innan dess hämtade man från det förra seklet. Och precis i det skedet är vi idag också. Just nu tittar vi mycket på Art Deco. Sammet, guld och marmor. Lyxiga material. Men vi har också inslag av bohemiskt 70-tal och italiensk design. Parallellt med detta har vi en ljus, avskalad och pastellig trend.

Vägg målad i Böna med dörrpost i Sarabi. Skärmar i Burnt Sienna och Old Rose.

Vilken färgskala passar dig?

Inom de här trenderna har man tagit fram de tre färgvärldarna Dark Wood, Lemon Crisp och Desert Sunset. Dark Wood hämtar inspiration från det bohemiska 70-talet, men andas också lyx. Sammet, manchester, matta och blanka ytor i kombination, grafiska mönster och elegans. Desert Sunset hämtar sin inspiration från en solnedgång i öknen och kretsar kring mättade röda och rosa nyanser och sandiga kulörer. Lemon Crisp är ljus och pastellig och enligt Yvonne Karlsson kanske den färgskala som är enklast att applicera på våra skandinaviska hem.

– Lemon Crisp är nog den färgvärld som mest blickar framåt. Har man ett vitt eller grått hem är de här isiga pastellerna i lila, gröna och gula toner väldigt lätta att applicera. Den är krispig utan att vara gullig, säger Yvonne Karlsson.

(Tv) Vägg målad i Toddy och serveringsvagn i Kalk. (Th) Pastellig köksinredning med vägg målad i Flinta. Stolar i Kalk, Toddy och Sjöbod.

Dennis Valenica tolkar Lemon Crisp och skapar möten mellan blanka och matta material mot en bakgrund i Kalk.

Våga måla om – börja litet

Stylisten Dennis Valencia har satt kulörerna i ett sammanhang och tagit fram inspirationsbilder kring hur de kan användas.

–Tanken är att väcka nyfikenhet hos den som vill måla om, och visa hur man kan kombinera olika kulörer. Jag har valt att tolka de här färgvärldarna i olika rum där jag tycker att de passar väldigt bra, förklarar han.

Dennis rekommenderar den som vill utforska en ny färgskala att börja litet och utveckla stilen.

– Känner man att man är sugen på färg men inte riktigt vill lämna sin helvita värld, måla en möbel i en härlig nyans. Det kan vara ett bra sätt att upptäcka en ny färg.

Yvonne instämmer:

– Börja i det lilla med att måla stolar, en dörrkarm eller en dörr. Eller ett mindre rum där man inte tillbringar så mycket tid, till exempel hallen. Framför allt tycker jag att man ska söka inspiration och verkligen fråga sig själv, vad tycker jag om? Ditt hem är ju det enda stället där du får bestämma helt själv.

Vägg och panel i Chicken coop.

Men egentligen tycker Dennis att man ska satsa stort.

– Vill man löpa hela linan ut så tycker jag att man ska måla hela rummet inklusive taket i en nyans. Det känns som något som ger en stor effekt.

Läs mer om ad.18 här.

Vill du måla taket? Här hittar du massor av inspiration.

Bild: Jonas Ingerstedt.

 

Tikkurila Sverige AB ansvarar inte för kommentarerna nedan, den som skriver en kommentar är själv ansvarig för sin kommentar.