Ny säsong – nya kulörer

En ny säsong eller årstid innebär nya kulörer och färgskalor. Gemensam nämnare för mycket av det vi kommer att se inom inredningen framöver är enkelhet och ordning och reda. En annan gemensam nämnare är kontraster. Dels när det gäller kulörer, men även mellan material och former.

Det som jag tycker är allra roligast med en ny säsong eller årstid är alla nya kulörer och färgskalor som man kan inspireras av när det gäller inredningen till hemmet. Är du nyfiken på vilka kulörer som dyker upp inom inredningen framöver brukar det räcka att titta i klädaffären. Kulörtrenderna syns oftast först inom modebranschen.

I veckan som gick ägde Formex rum. Formex är en mässa för nordisk inredningsdesign med över 850 utställare och mer än 25 000 besökare som anordnas två gånger per år, januari och augusti. På Formex presenteras den kommande säsongens färgskalor, material, stilar och mönsterbilder i form av en trendutställning. Gemensam nämnare för mycket av det vi kommer se framöver är att det handlar om enkelhet och ordning och reda. En annan gemensam nämnare är kontraster. Dels när det gäller kulörer, men även mellan material och former.

Alcro_Hildur_4_1Alcro_Hildur_4_5

Färgskalor 2015

Blått i alla varianter ser vi extra mycket av framöver. Pasteller är fortfarande aktuella men de har blivit smutsigare. De rosa tonerna byts ut mot orange och brända toner. Guld, koppar, mässing och brons är de metaller vi ser mest av även 2015. Gråskalan ersätts av bruna och beiga toner och grönt fortsätter ta stor plats i inredningen.

4 TRENDER:

Nordic Neat
Färgskala: Nyanser av rött och turkos som blandas med gräddvitt, beige och brunt.
Material: Terracotta, trä, glas, rotting och linne.

Nordic Essence
Färgskala: Bruna och gröna toner.
Material: Återvunna material och nya spännande materialkombinationer.

Nordic Motion
Färgskala: Skarpa accenter och massor av färg.
Material: Plast, garn, gummiband och metall.

Nordic Folk
Färgskala: Mättade, mörka färger i rött och ockra. Blått.
Material: Obehandlat trä, stickat, mörk marmor, blåvitt porslin, spån och näver.

Alcro_Hildur_4_2

Terrakotta och blått/blåvitt går igen i trenderna Nodic Neat och Nordic Folk på Formex.

Alcro_Hildur_4_3

Nordic Essence är en trend som främst fokuserar på material, i färgskalan grönt–brunt.

Alcro_Hildur_4_6

Mörk marmor och näver ser vi i trenden Nordic Folk, gräddiga toner och enkelhet är en del av det som utgör Formex huvudtema: Nordic Neat.

Färgsättningstips – kombinera kulörer med kisa ögonen-tricket

Tycker du det är svårt att veta vilka kulörer som passar ihop? För att skapa en balanserad färgsättning, där ingen kulör tar överhanden är det lättaste sättet att kombinera kulörer som är lika mörka/ljusa och ungefär lika färgstarka. I artikeln Sätt färg på detaljerna tipsade jag om hur du genom att titta på en kulörs NCS-kod kunde se vilka kulörer som passar ihop.

Ett annat sätt att hitta kulörer med lika svarthet och kulörthet är att lägga två färgprov eller inredningsdetaljer (t ex två kuddar) bredvid varandra och sedan kisa med ögonen. Om inget av kulörproverna eller föremålen tar överhanden har du hittat rätt.

 

Välj färgskala med magkänslan

Trender fungerar ofta som inspiration för mig, att ge idéer till nya kulörer och kombinationer. Men genom att vara medveten om vilka kulörer jag trivs med under lång tid framöver är det lätt gjort att hitta mina egna favoriter, som jag inte tröttnar på så fort trenden passerat. Magkänslan gällande kulörer är mer eller mindre utvecklad hos oss men går givetvis att öva upp. För egen del har jag insett att kalla kulörer är min grej. De får inte heller vara för kulörta, utan dämpade med mycket svärta. Dessutom gillar jag att inreda ton i ton.

Alcro_pinterest

Både Hildur Blad och Alcro trend hittar du på Pinterest, en resurs när du vill hämta inspiration.

Öva upp magkänslan och samla inspiration

Finns det några färger som får ditt hjärta att klappa lite extra hårt? Det enklaste sättet att hitta svaret på denna fråga är att spara bilder ur inredningstidningar eller bilder du hittar på nätet. Efter ett tag går det att hitta den gemensamma nämnaren mellan bilderna.

För att hitta inspiration till färgskalor, inredningsprojekt eller inspiration i allmänhet brukar jag använda mig av den digitala tjänsten Pinterest. Inspirationsbilderna du hittar på nätet kan du ”pinna” och spara i olika boards/mappar som du själv namngivit. Pinterest går att använda både på datorn, surfplattan och din smartphone.

Förutom att spara bilder du hittar på nätet på ett strukturerat sätt kan du även följa personer som du tycker är inspirerande och se alla bilder som de pinnat. Pinterest har dessutom en sökfunktion där du kan skriva in valfritt sökord. Där lovar jag att det dyker upp en massa bilder på temat att inspireras av.

Nyfiken på att se mer? Du får gärna klicka dig in på min profil och kika hur jag lagt upp det. Eller så registrerar du helt enkelt ett eget konto och börjar bygga upp din egen inspirationsbank och digitala anslagstavla.

Här kan du titta på Hildur Blad eller Alcro trend på Pinterest.

TEXT OCH FOTO: HILDUR BLAD/FIXAODONA.SE

Tikkurila Sverige AB ansvarar inte för kommentarerna nedan, den som skriver en kommentar är själv ansvarig för sin kommentar.