inredningskollektionen

Noggrant utvalda kulörer

Det har aldrig varit enklare att hitta rätt kulör. Den nya inredningskollektionen består av noggrant utvalda kulörer som gör det enkelt att sätta färg på hemmet. Färgsättaren Yvonne Karlsson och stylisten Jill Windahl berättar.

Den nya inredningskollektionen ska göra det enklare att färgsätta hemma. Med noggrant utvalda kulörer hoppas man att flera ska vilja måla – och kanske testa något oväntat.
– Det är tio år sedan den första inredningskollektionen. Det var dags att se över kulörerna så att de funkar med hur vi använder färg idag. Det har varit som att rensa i garderoben. Vi har plockat bort en del kulörer och många har tillkommit, berättar Yvonne Karlsson som är färgsättare på Alcro.

Hon har arbetat intensivt med att ta fram kulörer till den nya kollektionen.
– Kollektionen innehåller färre kulörer än tidigare eftersom vi tror att det är bättre att ha färre, noggrant utvalda, kulörer. Vi vill skala ner, göra det enklare att välja. Men ungefär en tredjedel av kollektionen består av helt nya kulörer, fortsätter hon.

Bland de nya kulörerna finns vackra nyanser av älskade baskulörer, så som vitt, grått och beige. Men också de kulörer som vi känner lite extra för nu, exempelvis vackra roströda och rosa toner, och många nyanser av grönt och blått.
– Rosa och rostrött täckte vi inte in så bra i den gamla kollektionen, så där har vi fler alternativ. Och nu ser vi exempelvis mycket grönt och blått. Så där vill vi ha en skala som börjar med de ljusa, fortsätter till de lite mer kulörta och vidare hela vägen ner till de dovaste tonerna, förklarar Yvonne Karlsson.

I färgkartan finns också tips på hur man ska tänka när man färgsätter och kombinerar olika kulörer.
– Vi vill peppa människor att bli modigare i sina kulörval. Att kanske använda färg på ställen som vi tidigare sällan målat, exempelvis i taket. Idag finns en större frihet att kombinera kulörer. Just nu ser vi jättespännande kombinationer med rostrött, rosa och orange. Det där var väl lite emot reglerna förut, men det är bättre med modiga, personliga val än regler.

Men allt handlar inte om effektskapande.
– Det finns också ett antal beige toner. Grått har ju varit väldigt populärt länge, men det kan bli lite hårt och passar inte överallt. Då är ’greige’ en perfekt baskulör. Den kommer stark nu. Jag tror att vi är på väg mot en varmare färgskala, konstaterar Yvonne Karlsson.

Tikkurila Sverige AB ansvarar inte för kommentarerna nedan, den som skriver en kommentar är själv ansvarig för sin kommentar.