Naturlig harmoni

Naturlig harmoni

Kunden vill ha tre ”blå” kulörer som hänger ihop i vardagsrum, hall och kök. Hur gör du? Vi träffade Lotta Agaton som delade med sig av sina bästa tips. 2011 lanserade Alcro färgkartan ad.natur som hämtade sin kunskap från det mest intelligenta vi har. Vår natur.

 

Alcro_harmoni_ad.natur_4

En av de tio kulörfamiljerna i ad.natur. Bellini, Caramel och Torv. Foto: Anders Roth.

En av de tio kulörfamiljerna i ad.natur. Bellini, Caramel och Torv. Foto: Anders Roth.

När en samling kulörer har samma kulörton, det vill säga har samma svarthet, vithet och kulörthet händer något. Plötsligt harmoniserar färgproven och vi känner instinktivt att de hör ihop. Vad är det som gör att vissa kulörer hänger ihop, att vi tycker de är vackra tillsammans?

I naturen är nästan alla kulörer gultonade. Även det grönaste gräs och vitaste näver är gul när man tittar närmare. Naturen är också mörkare och mer kulördämpad än vi tror. De ljusaste färgerna står vita blommor för. Riktigt starka kulörer finns bara som accenter, omgivningen når bara upp till högst 50 procent kulörthet. Utomhus är vi med andra ord vana vid en mycket dämpad färgsättning.

    "Stolen och bordet kommer från IKEA. Vi lämnade in dem på industrilackering i ad-kulörerna, plus en cykel vilket blev jättelyckat". Lotta Agaton. Foto: Magnus Mårding. Det finns indikationer på att de människor som växt upp kring medelhavet är duktigare på att se

”Stolen och bordet kommer från IKEA. Vi lämnade in dem på industrilackering i ad-kulörerna, plus en cykel vilket blev jättelyckat”. Lotta Agaton. Foto: Magnus Mårding.

Det finns indikationer på att de människor som växt upp kring medelhavet är duktigare på att se skillnad på olika blå nyanser än exempelvis oss i norr. Kulörer skulle i sådana fall finnas nedärvda i oss rent fysiskt och kunna påverka vilka kulörer vi kan uppfatta och skulle vilja omge oss med.

En inte alltför långsökt gissning är därför att vi har en djupt rotad trygghet i det dämpade. Samtidigt lever vi i Sverige långa perioder under året i mörker och söker oss till ljus. Några av de populäraste väggkulörerna är ljusa toner av beige.

"Kuberna i högra bilden har jag hittat och målat själv. Vi valde olika kulörer på olika sidor och kombinerade med ljust trä för att skapa en härlig harmoni”, berättar Lotta Agaton. Foto: Magnus Mårding.

”Kuberna i högra bilden har jag hittat och målat själv. Vi valde olika kulörer på olika sidor och kombinerade med ljust trä för att skapa en härlig harmoni”, berättar Lotta Agaton. Foto: Magnus Mårding.

Att arbeta med ton-i-ton när man gör en färgsättning är något som inredningsstylisten Lotta Agaton är van vid. Som en av Sveriges mest anlitade stylister för reklam- och tidningsfotograferingar, bland annat en av grundarna av tidningen Residence, är hon själv förtjust i det milda.

– I mitten av åttiotalet arbetade jag på Designers Guild och där experimenterade vi vilt med gröna väggar och blå element. Jag tror jag blev lite mätt på kulörer då. Så nuförtiden är mina miljöer ofta i milda kulörer. Jag vill ha något som håller i längden och det gör de här, man tröttnar inte på dem.

Enligt Lotta hämtar många inspiration från naturen inom inredning.

– Naturmaterial i kombination med grå och beige färger är populärt. Du märker också att det naturliga står högt i kurs eftersom de mest exklusiva materialen som används är en högkvalitetsull från ett ovanligt 
får eller marmorsten. Det är den sortens lyx vi omger oss med, snarare än någon ny sorts plast eller mikrostretch.

Lotta Agaton är förutom en flitigt anlitad stylist, en av Sveriges mest lästa inrednings- bloggare: ”Jag tänker inte på att folk läser min blogg och blir fortfarande chockad när jag träffar folk som läser den.”. Foto: Anders Roth, Magnus Mårding.

Lotta Agaton är förutom en flitigt anlitad stylist, en av Sveriges mest lästa inrednings- bloggare: ”Jag tänker inte på att folk läser min blogg och blir fortfarande chockad när jag träffar folk som läser den.”. Foto: Anders Roth, Magnus Mårding.

Hon tror svenskarna väljer de ljusa kulörerna för att lätta upp de mörka månaderna. Själv brukar hon hålla sig inom en ”färgvärld” när hon skapar miljöer.

– Sedan kan man använda accenter som är lätt utbytbara. Men jag slänger inte in allt på en gång som en godispåse med kulörer där allt blandas på en gång. En av fördelarna med det är att du kan blanda designstilar från olika tidsepoker: gammalt krulligt och modernt stramt, de passar ändå ihop utan att ta ut varandra.

När Lotta skulle göra inspirationsbilderna till färgkartan ad.natur var det därför ett uppdrag som tilltalade henne.

– Oftast är det ett föremål som kickar igång tankarna och jag bygger resten av bilden utifrån det. Fåtöljen i naturskinn är sådant exempel där den så självklart passade in i temat och dessutom hade en kulör som passade perfekt in i en av färgfamiljerna. En favoritfamilj är den gråa med 183 Fjäder, Alpacka och Himalaya.

Tikkurila Sverige AB ansvarar inte för kommentarerna nedan, den som skriver en kommentar är själv ansvarig för sin kommentar.