Mysigaste lyan på Mosebacke

Mysigaste lyan på Mosebacke

Personligt stilleben hemma hos fotografen Joakim Ström. Kulör på väggen är Alcros Cement.

Högst upp under takåsarna på Mosebacke Torg i Stockholm hittar vi en nymålad våning om två rum och kök. Här bor fotografen Joakim Ström, som med Alcros gråa Cement och blåa Moules har skapat den mysigaste lyan han någonsin kunnat tänka sig.

– Hallå och välkommen in! utbrister Joakim när han öppnar dörren.

På spisen puttrar en gryta, jazzen dansar ut högtalarna och det är uppenbart att det inte bara är lägenheten som är en social plats utan även mannen som bor här. Hallen är liten och på bara ett steg tar vardagsrummet över, som genom öppen planlösning övergår i köket.

– Vill du ha kaffe, undrar han samtidigt som koppen redan är upphälld.

Joakim vid köksön. I bakgrunden skymtas gästboks-lampan och bara några steg bort den mysiga platsen vid kakelugnen.

Joakim är nyinflyttad sedan en månad tillbaka. Det känns helt fantastiskt, jag har ju varit i kvarteren förut men oftast landat på samma ställen. Nu när jag bor här, upptäcker jag en helt ny stadsdel, jag hittar restauranger och affärer jag inte sett tidigare. Det blir nytt för mig och det älskar jag.Joakim har en över 15 år lång historia inom Tv-produktion och event, men kände, liksom med sin förra lägenhet, att han var klar där och ville vidare

Jag landade i att jag vill göra det jag älskar att göra mest och det är att fotografera. Det är det bästa valet jag någonsin gjort. Att satsa på det jag älskar att göra. Och att på det, slippa börja dagen klockan 8.00 på ett kontor, utan att istället sitta på ett söderfik och planera sin vecka. Jag bestämde mig, gav järnet på fotograferingen och det funkade, säger han och fyller på kaffekoppen.

Köket är Joakims favoritplats. Till höger, hans arbetsplats med bord och stol ärvda efter hans pappa. Puffen kommer från Mio.

Samtalen fortsätter kring livet, livskvalitet, vänskap och minnen. Joakim har en stor lampa gjord av handskrivna pappersark. Eller snarare en gästbok med hälsningar från vänner som tackar för en fantastisk kväll, önskar lycka till eller bara skriver någon fin rad. En taklampa som symboliserar glädje och det som är viktigt i livet. Genialiskt. Lampan har Joakim ärvt efter sin pappa, så glada minnen från hans livstid hänger även där som en hyllning.

-Varje lapp är ett superhärligt häng med vänner, berättar Joakim.

Vart och varannan kväll kommer någon över på middag och trots det har Joakim inget köksbord. Det här är en lägenhet för häng och socialt umgänge. Jag har i och för sig inget matbord, skrattar han, slår ut med armarna och fortsätter: Men det här köket! Jag älskar köket! Det är som gjort för att laga mat och man hänger här runt köksön. I min gamla lägenhet hade jag knappt plats att hacka en gurka.

Köket bjuder till socialt häng och fina stunder. Väggarna är målade med Alcros Cement.

Köket bjuder till socialt häng och fina stunder. Väggarna är målade med Alcros Cement.Kaffet dricks upp, Joakim rör runt i långkoket, eftermiddagssolen sträcker sig in genom fönstret och trots att det är november går det utmärkt att ha fönstret öppet.

– Visst känns det som att gå in i ett annat rum, säger Joakim och går några steg från köksön bort mot kakelugnen. Jag ville ha ett ljust rum, men inte vitt. Så Cement blev perfekt, den är snygg till i stort sett alla accentfärger.

Sovrummet är målat i Alcos Moules, en kulör som gör hela rummet enligt Joakim.

Sovrummet däremot, är målat i Alcros Moules. En ganska dov, mörkblå kulör.

– Jag älskar mitt sovrum. Och det är väggfärgen som gör det. Klart även takhöjden och rymden, men jag är så nöjd med färgen här inne. Jag tror inte ens jag vill ha några tavlor här, avslutar han.

Text och styling: Jill Windahl
Foto: Joakim Ström
Porträttfoto: Jill Windahl

Tikkurila Sverige AB ansvarar inte för kommentarerna nedan, den som skriver en kommentar är själv ansvarig för sin kommentar.