Mörkare färgskalor allt mer populärt

Mörkare färgskalor allt mer populärt

De långa och mörka vinterdagarna har oss fortfarande hårt i sitt grepp och vi spenderar väldigt stor del av vår tid inomhus i en ständig längtan efter ljuset. Att vi nordbor har en preferens för ljusa kulörer har länge varit en självklarhet i inredningssammanhang. Men mycket talar för att ljust och fräscht-trenden är på väg att ebba ut på riktigt – åtminstone bland yngre.

Alcro_grafit

Enligt en färsk undersökning utförd av Svenska Färgfabrikanternas Förening, Sveff, i samarbete med YouGov, är det fyra gånger så populärt bland yngre i åldersgruppen 18-34 år att välja just mörkare nyanser på väggarna när de ska fräscha upp hemma nästa gång, jämfört med personer i åldersgruppen 50-74:

– Vi ser allt fler som har en preferens för mörkare toner, särskilt då bland yngre i storstad. Om 3-4 år kommer mörkare väggar troligen ha spridit sig till fler åldersgrupper över hela landet, säger Olof Holmer VD för Sveff i ett pressmeddelande.

Trendanalytiker och designers såsom Stefan Nilsson och Jan Rundgren talar också just nu enhälligt om att vi kommer få se alltmer lekfulla, glassiga och dramatiska kulörval under 2014-2015. Vi kommer våga mer och vi kommer ta ut svängarna mer. Även när naturen sveper in i våra hem är det med varma terrakottafärger och himmelsblått.

Populära kulörer just nu: Lunar Grey, Old Rose, Sotare, Fado och Siames.

Populära kulörer just nu: Lunar Grey, Old Rose, Sotare, Fado och Siames.

Alcros färgsättningsexpert Yvonne Karlsson ser också ett ökat intresse för både mörkare och kulörtare toner på våra väggar:
– Våra kulörer från ad.Pashmina, den mörkare grå Lunar Grey och den dämpade rosa Old Rose har tagits väl emot under 2013. Även om vitt fortfarande är den mest populära väggfärgen ser vi absolut en ökad tendens att välja kulört framför kritvitt. Nu vill vi ha mer karaktär!

Tikkurila Sverige AB ansvarar inte för kommentarerna nedan, den som skriver en kommentar är själv ansvarig för sin kommentar.