hemma hos

Monokromt hos formgivaren Sara Medina Lind

Formgivaren och fotografen Sara Medina Lind har målat hela lägenheten i samma kulör för ett monokromt intryck. Att måla grått, även om kulören är ljus, gjorde stor skillnad.

Sara Media Lind är designer och creative director på Stockholmsbaserade designkontoret Melo som mottog utmärkelsen Årets nykomling i Residence Stora Formpris 2016. Hon har valt att måla hela lägenheten i kulören Fjäder – vi har fått kika in i hennes mysiga etta.

Måla grått med Alcros kulör Fjäder

Kök målat i Fjäder.

Varför ville du måla hela lägenheten i samma kulör?

Jag bor i en etta och har målat hela lägenheten, hall, rum och kök, i Fjäder eftersom jag ville skapa en helhetskänsla. Jag ville att lägenheten skulle präglas av ett mjukt och pastelligt lugn och att hela lägenheten skulle ha samma kulör. Väggarna är målade i helmatt Pashmina och snickerierna i matt snickerifärg. Jag har till och med målat in taket och elementen. Inredare jag känner tappade hakan när jag sa att jag skulle måla taket också. Det kan ju kännas tungt med en kulör i taket, men dels valde jag en väldigt ljus grå och så ville jag verkligen ha den här helheten.

Måla grått med Alcros kulör Pashmina.

Med hela lägenheten i samma kulör skapas ett vackert monokromt uttryck.

Hur valde du kulören?

Det är en etta och den är inte jätteljus, så jag ville ha en grå kulör men inte en som är känns för mörk. Lägenheten var vitmålad från början och man kan kanske tycka att det inte är så stor skillnad, men jag tycker att det är en helt annan känsla med en ljusgrå ton. Hade lägenheten varit ljusare hade jag nog vågad välja en mörkare grå nyans. Men jag ville inte ha en kulör som drar för mycket åt varken gult eller blått så Fjäder var perfekt. Det har blivit väldigt behagligt, med en mjukare känsla än när väggarna var helt vita.

Måla grått med Sara Media Lind.

Även om den grå kulören är ljus tyckte Sara att skillnaden blev stor när de vita väggarna försvann.

Hur har kulörvalet påverkat inredningen?

I inredningen vågar jag ta in mer svart nu. När man har vita väggar blir det lätt hårt med svarta detaljer, men nu har jag ett svart matbord, svart spegel och svarta tavelramar. Det blir en mjukare kontrast nu när basen är grå. Jag är jättenöjd med resultatet.

 

Tikkurila Sverige AB ansvarar inte för kommentarerna nedan, den som skriver en kommentar är själv ansvarig för sin kommentar.