Modern retro

Modern retro

Vi flirtar fortfarande med tillbakablickandet. De mörkare, lite murrigare kulörerna dominerar, vid sidan av pastellerna. – Det ger en ombonad känsla och det är precis så vi vill ha det, säger Lotta Ahlvar, VD på Svenska Moderådet.

Alcro_lottalvar_2

Traditionella material och möbler, men i nya former. Här trälampan från Bolia och stolen Slow Chair av Ronan and Erwan Bouroullec. Kulörerna Humming Bird och Choklad från Alcros inredningskollektion.

Hon reser regelbundet runt på de viktigaste mässorna inom mode och design, besöker städer som ger oss tydliga signaler vart trenderna pekar.

– Designen präglas av en modern känsla men i retro-tappning. Nya möbler andas retro och har gärna antika inslag. Jag tycker jag ser det framförallt i hotellinredning och på restauranger.

Blomstermönster är på ingång men inte bara med det klassiska blåa mönstret på vit botten som vi är vana vid, utan snarare mot bruna, grå eller blåa bakgrunder. Och när det kommer till materialval är trätrenden långt ifrån över.

– Den har nog snarare bara börjat! Marmorering, dekorativ målning och ådringsteknik såg vi på 80-talet, och det kommer tillbaka. Det är kanske lite oväntat att se det på möbler, men fint.

Hemtrevligt och ombonat är genomgående den röda tråden. Och materialen får blandas, att kombinera koppar med zink är inte längre ett problem. Och med det sagt är alltså koppar fortfarande ett populärt material.

– Nu finns ju också materialfärgerna, det är ju jättehäftigt att till exempel måla i koppar- eller zinkkulörer, fortsätter hon.

Det är svårt för Lotta att välja ut en favoritpryl eller möbel, men hon landar i att hon uppskattar att det är inne att vara förlåtande, att våga blanda mera i designen. Och att tänka nytt.

Jag ser möbler som till exempel byggs i papper, genomskinliga möbler med strimlat papper i, det är väldigt intressant och det var ett kul inslag på senaste mässan i Paris. Papper kan ju se så olika ut och ha olika färger, vilket gör att papper blir fantastisk inspiration. Det visar att man kan tänka helt annorlunda även om det inte är helt nytt. Och så tror jag att det ligger lite nostalgi i att pappret håller på att försvinna.

Tikkurila Sverige AB ansvarar inte för kommentarerna nedan, den som skriver en kommentar är själv ansvarig för sin kommentar.