Modern och generös vintage hemma hos Alcros kulörexpert

Modern och generös vintage hemma hos Alcros kulörexpert

Hemma hos Alcros certifierade färgsättare Yvonne Karlsson och maken Johan är det generöst och översvallande, samtidigt grafiskt och stilrent. Två uttryck i perfekt kombination. Och färgsättningen är självklart både exemplarisk, modig och smart.

För Yvonne Karlsson börjar det alltid med en känsla. Hon menar att i djungeln av val inom färg, form och inredning bör man först fråga sig vilken känsla som ska skapas i rummet. Lyxigt, mysigt, ombonat, bohemiskt? Och börja där.

Alcro färg Milkshake och Smoking.

I den nymålade hallen målades tak, väggar, dörrar och lister med energifyllda Alcro Milkshake. Även skåpen fick ny kulör Alcro Smoking.

Själv skrattar hon och svarar ”Lekfullt & översvallande generöst” på frågan om sin egen inredningsstil.

– Contemporary vintage, ropar maken Johan från köket.

I detta ny-funkis hus från 2000-talet är undervåningen i öppen planlösning, så det är lätt att tjuvlyssna på varandra mellan rummen. I vardagsrummet är det öppet till nock, närmare fem meter. Yvonne förklarar att det var avsiktligt att hålla det här rummet vitt.

– Rummet maxas med rymd. Det var ett medvetet val att hålla det vitt, för att förstärka det luftiga i rummet och dessutom framhäva spiraltrappan, som är rummets primadonna och husets nav.

Alcro vit färg

I det ljusa vardagsrummet är det fem meter till nock. Fönstren är färgade med kulört folie och ger färg till det vita rummet.

Det blir naturligt att samtalet kretsar kring färgsättningen. Hos Yvonne och Johan samsas starka kontraster och harmoniska kulörer ton-i-ton, målade mönster och effekter, med stil och funktion. Här jobbar och bor fullblodsproffs och det finns en tydlig tanke bakom varje val.

Alcros färg Chicken Coop och Vildros Metallic

Väggen bakom spisen är målad i Alcros Chicken Coop, vilket blir ett fint möte till hallens rosa ton. Brandsläckaren är spraymålad med Alcro Vildros Metallic.

Från vardagsrummet vandrar blicken till den rosa hallen, vidare till en lugn grön vägg, för att landa i en lite mer intensiv hörna med målade rutor på väggen. Yvonne får berätta från början.

– Hallen är ju det första du ser när du kommer hem och det sista du ser när du går. Här ville jag ha en kulör med positiv energi och det stod mellan rosa eller gul. Jag märker också att folk blir glada när de kommer hit och möts av den. Att den är målad i hela rummet förstärker också känslan av höjd när man kliver in i det ljusa vardagsrummet.

Vita väggar

Spiraltrappan är hemmets primadonna. För att maximera rymden i rummet, målades väggarna vita.

Vid det här laget har Johan hunnit fylla på kaffekopparna en tredje gång och passar på att berätta den ena mer spännande historien än den andra kring hur de samlat alla möbler. Johan har en sann passion för designermöbler och unika ting.

– De vita Barcelonastolarna ni sitter i kommer från Alcros gamla kontor i Gröndal och vi fick möjlighet att köpa dem vid flytten. De är fortfarande riktiga favoriter.

Yvonne skrattar och snart är samtalen tillbaka till gröna och rosa väggar.

– Den mörkt gröna väggen bakom spisen blir ett fint möte till det rosa i hallen. Det mörka gör också att den svarta kaminen får ta för sig mer. Rent visuellt blir det större, förklarar hon.

Bokhyllans formspråk plockades upp på väggen genom målade fält i dämpade kulörer. På så sätt blev dimensionerna mellan bokhyllan och väggarna i mer harmoni och rummet lugnare.

I den vänstra delen av vardagsrummet står en stor hylla i Jakaranda, fylld med keramik nog för ett helt museum. Väggarna här är målade i ett grafiskt rutmönster i olika kulörer.

– När vi flyttade in målade vi vitt i den hörnan, för vi hade inte riktigt bestämt känslan. När vi sedan monterade hyllan så blev den alldeles för mörk och dominant. Tanken var att få ihop rummet och med en stor fyrkantig hylla blev det tråkigt att bara välja en kulör. Vi plockade därför upp formspråket från bokhyllan med kvadratiska fält i dämpade toner av blått, beige, grönt och koppar, och blandade matt med blankt. Då blev rummet lugnare och kontrasterna gjorde att det blev mer balans. Många tror kanske att en kulör automatiskt ger ett lugnare intryck, men har man mycket saker kan det bli lugnare intryck att använda flera.

Alcro färg Old Rose

Allt i Yvonne och Johans hem är second hand och har en personlig historia. Den svarta skänken skulle slängas av en vän för 15 år sedan, målades matt svart och fick nytt liv. Tavlan har den vackraste av kulörkombinationer och ny fin ram med Alcros Old Rose.

Panelen i köket kommer från en renovering Johan jobbade med och skulle rivas. Stolarna kommer ursprungligen från Dux. Det spröjsade köksskåpet är ett IKEA-skåp målat svart, och taklampan var från början sliten och brun.

Till och med spiraltrappan är ett Blocket fynd, som Johan och Yvonne själva renoverat och spraymålat i Alcros Antracit metallic.

– Den här trappan har suttit på ett kontor i Haninge, berättar Johan och förklarar att med en färgspruta och en kompressor är målningen inget märkvärdigt alls.

– Vi tänkte att vi provar, berättar Yvonne och fortsätter:

– Det är kul att göra själv. Det finns så otroligt många fina välgjorda möbler, som redan är tillverkade, och som vi kan ta hand om. Det behövs bara lite färg och tid för att renovera istället för att köpa nytt.

Alcro färg Smoking och Guld metallic

Väggarna i ett sovrum får gärna vara dämpade, säger Yvonne. Deras egna är målade i Alcros Smoking. Sängen är en gammal Ikeasäng, sprutmålad i Alcros Guld metallic.

Yvonne berättar att allt de äger har de köpt på second hand eller tillverkat själva.

– Förutom madrasserna i sängarna! Men i övrigt. Vi har saker vi tycker om i vårt hem, saker som berättar en historia. Allt är kanske inte så slimmat eller korrekt, men vi har en kärleksfull relation till allt, avslutar hon.

Text och styling: Jill Windahl

Foto: Patric Johansson

 

 

Tikkurila Sverige AB ansvarar inte för kommentarerna nedan, den som skriver en kommentar är själv ansvarig för sin kommentar.