Med inspiration från modevärlden

Med inspiration från modevärlden

Idéutbytet mellan mode- och inredningsvärlden blir allt mer intensivt och trendcyklerna följer varandra. Oavsett om du vill ha idéer till nya färgkombinationer eller göra ett riktigt ”fashion statement” hemma så är modevärlden en perfekt inspirationskälla.

Snyggt med citrus. Syrliga, svalkande färger är fantastiskt fint, inte minst i sommarhuset! Våga låta citrus-lime och salta hav-färgerna vara starka, så hela rummet blir en vitaminkick att komma in i. Ett elegant trick är att sedan addera en neutral färg – i outfitten är det din egen hud som får skymta, och i inredningen kan det som här vara en läderfåtölj.

Alcro_Maria_soxbo_23

Mode: Temperley vår/sommar 2016 Foto: Umberto Fratini/Indigitalimages.com Inredning: Hemma hos Jessica Folcker. Foto: Carl Dahlstedt/Residence

Mörkt och mättat. Plocka de allra vackraste nyanserna från vår svenska natur – blåbär, granris, ljung och jord – och skapa ett dramatiskt, men ändå harmoniskt och ombonat, rum helt utan vitt. Den som vill adderar en avvikande färg – korallrosa till exempel – för att lyfta looken ytterligare ett snäpp.

Alcro_Maria_soxbo_20

Mode: Streetstyle från New York Fashion Week vår/sommar 2016. Foto: Liz Devine Inredning: Utställningen United by Style. Foto: Mike Baker

Våriga pasteller. Inget andras så mycket vår som pasteller, och det ljusa, skira ger en lantlig, ledig känsla. Ett bra knep för att enkelt variera looken är att låta den mest avvikande kulören – här mintgrönt – begränsas till detaljerna. Ett mintgrönt skärp eller en mintig lampa mot en beige eller grå bas är lätt att variera och då förändras hela outfitten/rummet.

Alcro_Maria_soxbo_24

Mode: Marina Hoermanseder vår/sommar 2016 Foto: Str/Indigitalimages.com Foto/inredning: Ragnar Ómarsson/Ikea Livet hemma

Hela paletten. Har du svårt att välja älsklingsfärg? Använd alla! Ett rum som utnyttjar hela paletten behöver inte upplevas som rörigt eller barnsligt, men det kan vara en bra idé att låta en färg – vitt eller en lugn blå till exempel – breda ut sig lite.

Alcro_Maria_soxbo_14

Mode: Streetstyle från New York Fashion Week vår/sommar 2016. Foto: Diego Zuko Inredning: Foto: LivingEtc

Perfekt mix. Ibland vet man så fort man ser den att en färgkombination är helt perfekt. Persikofärgat och lindblomsgrönt är vackert i sig, men pricken över i:t här är de mörkare rosa och gråsvarta accenterna som hindrar stilen från att bli för snäll och gullig.

Alcro_Maria_soxbo_21

Mode: Valentino vår/sommar 2016. Foto: Gianni Pucci/Indigitalimages.com Inredning: Foto: Actproductions.nl

Lika delar. Istället för att välja en huvudfärg och en eller flera accentfärger kan man låta två starka kulörer ta lika stor plats. En över- och en nederdel i modevärlden, en väggfärg och en möbel- och mattfärg i hemmet.

Alcro_Maria_soxbo_18

Mode: Streetstyle från New York Fashion Week vår/sommar 2016. Foto: Victoria Adamson Inredning: Foto: Sergey Ananiev/Ad Magazine

Linjer och vinklar. Det går utmärkt att skapa spänning utan att använda de starkaste kulörerna. En sober, ljus och neutral bakgrund blir intressant om ögat får något att följa – linjer, vinklar och veck. Addera sedan något oväntat – en gul väska eller linje – och looken är komplett.

Alcro_Maria_soxbo_167

Mode: Giovanna Battaglia plåtad på New York Fashion Week vår/sommar 2016. Foto: Diego Zuko Inredning: Noji Architects/Noji.ie

Mönsterfrossa. Om det känns svårt att veta om färger du gillar verkligen passar ihop, låt modevärlden göra jobbet åt dig. Ett vackert mönstrat plagg är perfekt att plocka upp nyanserna från, och uppförstorade ger de rummet samma känsla som plagget har.

Alcro_Maria_soxbo_19

Mode: Streetstyle från New York Fashion Week vår/sommar 2016. Foto: Diego Zuko Inredning Foto: VTwonen.nl

Skarpa kontraster. Anamma modevärldens uttryck ”fashion statement” och ta det in i heminredningen. Genom att välja ett begränsat utrymme – en korridor, gästtoaletten, trappan eller en nisch – och ta ut svängarna med starka kulörer och grafiska kontraster skapar du ett blickfång som heter duga.

Alcro_Maria_soxbo_22

Mode: Streetstyle från New York Fashion Week vår/sommar 2016. Foto: Diego Zuko Inredning: Foto: Lucas Allen/House & Garden

Bryt mot reglerna. Grundtipset är ofta att välja en sida av färgspektrat – varma nyanser eller kalla nyanser. Men det går att bryta mot alla regler, så även denna. Att kombinera eldig orange med kall lila kan bli alldeles, alldeles underbart – både på en spektakulär klänning och i ett stuckatursmyckat rum. Känns det svårt att bryta mot regler på stora ytor gör du som här – låter väggfärgen följa reglerna och accenterna bryta mot dem.

Alcro_Maria_soxbo_13

Mode: Streetstyle från New York Fashion Week vår/sommar 2016. Foto: Diego Zuko Inredning: Foto Jean-Marc Palisse

 

Maria Soxbo är frilansjournalist och -redaktör inom inredning, design och mode. Hon driver inredningsbloggen Husligheter om trender och design och anordnar bloggträffar under namnet ÖppetHusligheter, där inredningsbloggare och företag möts över en frukost. Maria Soxbo inspireras av personliga hem, kreativa idéer och träffsäkra färgkombinationer. Favoritknepet är att måla innerdörrar och dörrfoder i en avvikande färg.

 

Tikkurila Sverige AB ansvarar inte för kommentarerna nedan, den som skriver en kommentar är själv ansvarig för sin kommentar.