Med hopp om ljusare tider – Tävla om presentkort från Alcro.

Vårvinter är månadens kulör i mars

Med hopp om ljusare tider – Tävla om presentkort från Alcro.

 

Stileben med kulören vårvinter för AlcroTrend

Stylist Dennis Valencia, fotograf Fredrik Sweger. Den höga skulputren ”Specked Plantae” är av Eva Zethraeus

 

Föreställ dig en ljus vårvinterdag. Du vet, när himlen är sådär klarblå utan ett enda moln i sikte och solen kastar sitt nyfikna blekgula sken över hustaken. Luften är krispigt kall och gruset krusar under skosulorna. Det var precis det stylisten Dennis Valencia tänkte när han skapade månadens stilleben med kulören Vårvinter. Redo för vår.

– Färgerna och texturerna på föremålen som jag ställde på podiet, målat i kulören Uranus, påminde om den kalla isiga vårvintern, vinden, isen och snön som håller på att smälta bort med barmarken som tittar fram under. Om knotiga, kala grenar som tålmodigt väntar på vårens startskott, säger Dennis som tycker att Uranus plockar fram det skira och luftiga i Vårvinter på ett fint sätt.

– En liten del av den mörkare Uranus fick Vårvinter att landa och gav den något att förhålla sig till. Det ljusa upplevs som än mer ljust med något mörkt och pigmentintensivt intill. Det kan vara värt att tänka på när det är dags att måla om – addera en detalj som avviker en aning för att lyfta helheten. Det kan vara insidan av en garderob som är målad i en annan kulör än resten av rummet, ett överkast i avvikande/kompletterande färg, en lampskärm i ett intressant material eller någon annan detalj som får allt att lyfta, säger Dennis.

Smakfulla kulörkombinationer

Vårvinter är inspirerad av den gröna ton du ser i ett smältande istäcke. Det är en kulör som ger hopp om vår och värme och är väldigt användbar med sin dämpade grågröna nyans. Vårvinter passar med de flesta andra kulörer men trivs särskilt bra tillsammans med andra naturfärger i grönt, beige, brunt och rostskalan. Den gör sig också fin med svala rosa och lila toner. Detaljer i silver och ljust trä förstärker ytterligare det kalla, skira och ljusa.

Enligt Dennis passar Vårvinter bra i ett sovrum, och varför inte då måla alla väggar och tak i samma kulör och använda Uranus på detaljer såsom en ram eller dylikt.

– Ett tips för den som vill måla om men inte tycker att den hittar rätt kulör eller rätt stämning i ett rum är att göra ett stilleben med några favoritsaker som får stå tillsammans i fönsterkarmen, på en byrå, ett podium eller liknande. I den kompositionen av olika texturer, material och färger kan det bli lättare att experimentera i liten skala för att få fram en palett som passar en själv. Måla sen ett större ark i en favoritkulör och ställ i stillebenet för att se hur en ny väggfärg skulle påverka stämningen och ljuset i rummet. Känn in, låt det växa fram och låt det ta lite tid. Se det som en kontemplativ, lustfylld sysselsättning att komponera stillebenet tills det känns helt rätt, spännande och intressant, säger Dennis.

Var med och tävla om färg

Hur skulle du vilja måla om med månadens kulör Vårvinter? Följ oss på Instagram @alcrotrend och motivera i inlägget varför just du är en värdig vinnare. Den 2 april presenteras vinnarna.

Varje månad låter vi våra följare på Instagram vara med och tävla om tre presentkort á 2000 kronor genom att berätta vad man vill måla om i månadens kulör. Nyfiken på april? Håll utkik på bloggen och Instagram.

Tikkurila Sverige AB ansvarar inte för kommentarerna nedan, den som skriver en kommentar är själv ansvarig för sin kommentar.