Målade tak

Målade tak

Takmålningar har vi sett sedan urminnes tider, men numera är det inte Michelangelo som målar – utan du. Att måla taket är ett spännande sätt att skapa ett unikt rum med färg.

Låt fondväggen fortsätta. Det finns inget som säger att fondväggen måste begränsas av hörn, golv och tak. Låt färgen fortsätta längs hela taket. Det ger ett djup åt rummet och kan till exempel ge en smal korridor ett mer spännande och inbjudande uttryck. Här har man också låtit färgen smitta av sig på parketten, ett kul knep för den som har sliten parkett och lite färgslattar kvar.

Ett målat tak som fortsättning på en fondvägg.

Foto: Tollens/Castorama

Måla monokromt. Vågar du måla alla väggar och tak i samma nyans? Gör det! En mer ombonad känsla får man leta efter, och varenda föremål du placerar i ett rum som detta blir ett fint blickfång. Hitta ett par accentfärger som kontrasterar och plocka upp dem i mönster, prydnadsföremål och textilier, men låt de största möblerna gå i samma färgskala för bästa effekt.

Måla taket monomkromt

Foto: Beppe Brancato/Beppebrancato.com

Måla mönster. Har du tid och tålamod finns det knappt några begränsningar för vad du kan göra i taket. Se innertaket som det blanka papper det faktiskt är, gör en noggrann skiss och gå till verket med maskeringstejp och penslar. För att underlätta kan du dela in din skiss i rutor, till exempel 1 x 1 meter, och dra upp linjerna för mönstret en ruta i taget. Men skissa upp hela taket innan du sedan börjar måla, annars blir det lätt fel.

Ett målat mönster i taket

Foto: Julia Van Arsdale/Popsugar Photography, Malcolm Duffin Design

Stjärnklart för stora och små. Den mest logiska takmålning man kan tänka sig är en förstås en stjärnhimmel. Barnrummet är förmodligen den mest självklara platsen för den, men en stilren version funkar lika bra i badrummet. Enklast är att måla hela taket svart eller mörkblått och sedan skapa schabloner som föreställer stjärnor eller stjärnbilder och stöppla dit motivet i vitt, guld eller silver.

En stjärnhimmel målad i taket

Foto: Nathan Kirkman/Anna Knott för Domino Magazine, Jihuyn G-N Butler.

Måla ränder. Det är svårt att misslyckas med ränder, och ju bredare de är desto mindre jobb krävs. Vill du gå direkt på överkursen och skapa en spännande effekt låter du ränderna gå åt olika håll. Det passar bäst i ett rum med lite högre i tak, så att man lättare ser effekten av det. Måla den ljusare färgen först, eftersom det är lättare att täcka missar med en mörkare färg.

innertak målat randigt

Foto: Douglas Friedman/Architectural Digest, ELLE Decor

Cirkus hemma. Gör livet lite roligare genom att förvandla ett rum till ett cirkustält! Återigen är det barnrummet som kanske ligger närmast till hands, men våga släppa lös cirkustigern i dig även i andra rum. Enklast att lyckas blir det förstås i ett helt kvadratiskt rum, men genom att göra fälten olika breda/smala blir det snyggt även i ett mer rektangulärt rum.

ett måalt innertak

Foto: Erin Williamson/Erinwilliamsondesign.com

ett målat innertak i ett barnrum

Foto: Constance Gennari/The Socialite Family

Följ konturerna. Inte alla tak är en jämn, platt yta. Har du turen att bo med stuckatur, listverk, bjälkar eller andra strukturer i taket finns det många möjligheter att framhäva dessa detaljer med färg.

målat innertak mellan takstolarna

Foto: Matthieu Salvaing/ELLE Decor Italia

Måla med glans. Traditionellt sett är det lite högre glans på takfärg än väggfärg, men varför inte ta det ett – eller tio – steg längre? Ett högblankt tak reflekterar ljuset och gör så att rummet uppfattas som större. Det blir effektfullt oavsett om du väljer ett traditionellt vitt eller ett mörkt och dramatiskt tak. När lamporna tänds på kvällen får du extra möjlighet att glänsa.

tak målat med högblank färg

Foto: Heather Clawson/Habitually Chic, New England Home

Maria Soxbo är frilansjournalist och -redaktör inom inredning, design och mode. Hon driver inredningsbloggen Husligheter om trender och design och anordnar bloggträffar under namnet ÖppetHusligheter, där inredningsbloggare och företag möts över en frukost. Maria Soxbo inspireras av personliga hem, kreativa idéer och träffsäkra färgkombinationer. Favoritknepet är att måla innerdörrar och dörrfoder i en avvikande färg.

 

Tikkurila Sverige AB ansvarar inte för kommentarerna nedan, den som skriver en kommentar är själv ansvarig för sin kommentar.